Прокуратурата ще разследва сделката с "Карат С"

Вероника Шербанова 30 октомври 2012 в 17:04 1771 0

Автобуси, Снимка: БГНЕС
Автобуси, Снимка: БГНЕС

Прокуратурата ще разследва сделката с транспортния превозвач „Карат С“. Това стана ясно от отворено писмо на общинския съветник от БСП Георги Кадиев, който е подал сигнала.

Кадиев настоява да бъдат разследвани кметът на София Йорданка Фандъкова и нейните заместници Дончо Барбалов и Любомир Христов заради предоставена подвеждаща информация, заради която собственикът на фирмата щеше да получи неправомерно 2.65 лева.

Двамата заместници внесоха доклад в Столичния общински съвет, според който на „Карат С“ трябва да бъдат платени 10 млн. лв. за дейност и 3.250 млн. лв. лихви, за да се прекрати предсрочно договорът с превозвача.
По-късно се оказа, че е станала грешка и лихвата всъщност е 600 000 лева. Заради разминаването кметът на София Йорданка Фандъкова нареди докладът да бъде изтеглен за проверка от дирекция “Финанси”.

От опозицията обясниха, че с тази сделка по прекратяване на договора с “Карат С” Столичната община прави услуга на собственика на фирмата Миролюб Столарски, който по думите им е спонсор на ГЕРБ.

Георги Кадиев посочи, че Барбалов и Христов нееднократно са се опитали да прокарат сумата от 3.25 млн. лева, което според него показва, че съзнателно са искали да ощетят интереса на софиянци. Фандъкова пък, като отговорна по организирането на бюджета, е знаела за далаверата.

В същото време кметът на София обясни, че голямото разминаване в цифрите е открито точно от двамата й заместници.

Стана ясно и че собственикът на фирмата Миролюб Столарски се е опитвал да изнуди Столичната община за по-високата лихва. През юни той уведомил, че еднолично прекратява договора с общината и спиа превоза на пътници по автобусните линии, които той включва – 16 на брой. Според Кадиев така започва „извиването на ръце“, приключило с опита да му бъдат изплатени 2,5 милиона лева над дължимите лихви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!