Социалните работници готвят стачка

Ивайло Анев 26 март 2014 в 14:47 10420 8

Д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа"

Социалните работници отново се подготвят за стачни действия. 

За напрежението сред служителите на Агенцията за социално подпомагане предупреди на пресконференция в КТ "Подкрепа" днес председателят на синдиката на административните служители Ефтим Боюклиев.

Социалните работници настояват за увеличение на заплатите им средно с 200 лева и за подобряване условията на труд.

„През 2012, когато стигнахме до едночасова предупредителна стачка, имахме пет искания. Едно от тях беше да се увеличи заплащането на социалните работници. Само то беше изпълнено. Останалите искания до ден днешен не са изпълнени и ние сега имаме имаме основание да започнем стачка, дори без предварителна подготовка и процедури“, обяви той.

Сред останалите искания бяха подобряване условията на труд и изплащане на средства за облекло в размер, равен на този за държавните служители.

Социалните работници се трудят при крайно тежки условия, често опасни за здравето и живота им, изтъкна Боюклиев. Той подчерта и проблема с липсата на елементарно техническо осигуряване.

"Вече при второ правителство се задвижва една процедура за закупуване на офис техника, каквато все още няма. На много места социалните работници си носят компютри от вкъщи."

Директори по места изпращали имейли на работниците да събират по пет лева, за да се купи тонер за принтерите.

Синдикатът иска и учредяване на браншови съвет за сътрудничество.

В отговор на обвиненията заместник социалният министър Светлана Дянкова заяви, че не навсякъде социалните работници са поставени при толкова тежки условия - във всяка община условията били различни и че сега правителството правело всичко възможно за увеличаването на възнагражденията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews