Quantcast

Социалните работници готвят стачка

Ивайло Анев Последна промяна на 26 март 2014 в 14:47 9703 8

Д-р Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа"

Социалните работници отново се подготвят за стачни действия. 

За напрежението сред служителите на Агенцията за социално подпомагане предупреди на пресконференция в КТ "Подкрепа" днес председателят на синдиката на административните служители Ефтим Боюклиев.

Социалните работници настояват за увеличение на заплатите им средно с 200 лева и за подобряване условията на труд.

„През 2012, когато стигнахме до едночасова предупредителна стачка, имахме пет искания. Едно от тях беше да се увеличи заплащането на социалните работници. Само то беше изпълнено. Останалите искания до ден днешен не са изпълнени и ние сега имаме имаме основание да започнем стачка, дори без предварителна подготовка и процедури“, обяви той.

Сред останалите искания бяха подобряване условията на труд и изплащане на средства за облекло в размер, равен на този за държавните служители.

Социалните работници се трудят при крайно тежки условия, често опасни за здравето и живота им, изтъкна Боюклиев. Той подчерта и проблема с липсата на елементарно техническо осигуряване.

"Вече при второ правителство се задвижва една процедура за закупуване на офис техника, каквато все още няма. На много места социалните работници си носят компютри от вкъщи."

Директори по места изпращали имейли на работниците да събират по пет лева, за да се купи тонер за принтерите.

Синдикатът иска и учредяване на браншови съвет за сътрудничество.

В отговор на обвиненията заместник социалният министър Светлана Дянкова заяви, че не навсякъде социалните работници са поставени при толкова тежки условия - във всяка община условията били различни и че сега правителството правело всичко възможно за увеличаването на възнагражденията. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2014 в 16:03

Възмутена съм от всичката помия която изсипвате върху главата на социалните работници.Елате и вижте действителноста.Заровени са в бумащина заради безумните решения които вземат онези горе в парламента,които си нямат представа от работата им.Социалните работници си закупуват консумативи и материали,пътуват на собствени разноски,и непрекъснато са ругани от арогантни клиенти,а циганите налитат на бой. Обърнете внимание и на социалните работници а не само на учителите които непрекъснато недоволстват,защото разликата в работата и заплатата е огромна.Не съм социален работник нито работя в това министерство.

28.03 2014 в 12:03

Синдикатите трябва да се застапят и за нас професионалните приемни подители да се премахнат гражданските трудови договори да се озакони професиъта приемен родител и да ни се зпла6та така както в европеиските страни .Ние приемните родители да жаме 6анс на децата ли6ени от родителски грижи да живеят и растат в нормална семеина среда,за6тото в институциите тези деца са обре4ени което се отразяжя на тяхното умствено и физи4еско развитие.

28.03 2014 в 11:49

не само на социалните работници но и на приемните родители и издражката на приемните деца 6те се вклу4им в ста4ката и ние приемните родители за6тото и ние сме социални работници за6тото предлагаме социална услуга,а работният ни ден е 24 са 365 дена в годината без платена отпуска без добавка за облеко режини и транспора без постояни трудожи договори

27.03 2014 в 21:59

Чл. 47 ал. 1

Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.Дотук добре! Нормативната база в европейската харта и българската конституция дават възможност за хуманно и гарантирано отглеждане на деца.

Но!!!

Тук се намесва бледата спирохета, наречена български чиновник и от нормативната база не остава нищо. Дали спирохетата ще бъде от МТСП или от съдебната система няма никакво значение. Защото резултатът е еднакъв. Т. е. детето е останало без родители, без права и без бъдеще. Защото на спирохетите им е по удобно и по-изгодно.

Ще дам два конкретни случая:

Детето Меган беше отнето от майката –българка от английския съд и бе дадено за осиновяване. Причината била, че детето МОЖЕЛО ЕВЕНТУАЛНО да изпадне в риск!!! Но не бързайте да обвинявате само английския съд. Били са отложени четири заседания на съда??? Защото са чакали становището на българските власти. И след като не са го получили са взели това решение. За всеки случай ще поискам по ЗДОИ оперативната преписка между посолството ни в Лондон и МВнР, както и защо МС не е изпратил становище. Тогава ще направя и пресконференция, за да видите за какво става дума.

Вторият случай е от с. Люлин, Пернишко. Според спирохетите от ДСП /Дирекция социална политика/ детето Даниел с родители Иван и Снежана, „…се отглежда в крайно неблагоприятни социално-битови условия. В къщата няма ток и течаща вода. Детето не е къпано отдавна. Има обриви по тялото и храненето му е лошо. ДСП твърд, че по данни на майката детето е хранено предимно с боза, доходите на семейството са 35 лева на месец от помощи. Според ДСП няма подходящи близки и роднини, които желаят да се грижат за него. Към момента Иван и Снежана могат да виждат детето си ДВА ПЪТИ В МЕСЕЦА ЗА ПО 20 МИНУТИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ДСП!!! Детето е настанено в приемно семейство за срок от 2 години в място, неизвестно на родителите.

Това е мнението на спирохетите. А ето какво показа независимата проверка:

-Според Иван, детето е било хранено със стандартна детска храна, предписана от лекуващата го лекарка. При проверката, служителите на ДСП са забелязали шише с боза и са попитали дали дават боза на детето. Отговорът бил”Даваме му и боза.”, което съществено се различава от „Храни се предимно с боза”. Няма медицинско потвърждение за лошо хранене на детето.

-Иван твърди, че детето е къпано. Той осигурявал вода от реката или от съседи.

-Проверката установи, че обстановката в къщата е бедна, но драстични проблеми с хигиената няма.

-Иван твърди, че работи в селото, като помага на съседи, от които получава доходи да издържа семейството си, макар и трудно.

Окръжният съд в Перник не е потърсил истината и е приел твърденията на ДСП безкритично, което е рутинна практика на съдилищата. Проблем представлява и липсата на процесуално представителство на родителите-те не са страна по делото за настаняване на детето в приемно семейство???

Няма да изреждам всички идиотщини, които ДСП и съдът са изсмукали кой знае откъде. Само ще съобщя мнението на адвокат ВV Костов, че по 12 пункта решението на съда се е провалило.

Сега стигаме отново до българската конституция В цитирания по-горе член се казва, че родителите се…” подпомагат от държавата”.

Но така ли е?

Детето се взима от родителите и се дава на приемно семейство. За това приемното семейство получава заплата и осигуровки. Но на истинските родители не се предлага това, когато детето не търпи насилие и с тези пари могат значително да се подобрят условията му за живот. Но ДСП имат интерес да дават деца на приемни семейства, защото има предвидени едни пари от бюджета и ако не ги изхарчат, ще им намалят бюджета. В същото време сигурността на детето в приемното семейство никак не е гарантирана. Често се случва да се вземе детето от приемното семейство, на което е дадено детето и да се даде на друго. Има случаи, когато се сменят 5-6 приемни семейства. Как ли възприема това едно невръстно дете?

На 2 март 2014 г. Любомир Данков от горепосочената неправителствена организация изпраща едно писмо до министъра на труда и социалната политика. Отговор получава, но не от министъра, а от някоя си Янита Манолова, която се подписва „За изпълнителен директор на АСП”. Само че писмото не е до АСП. Казали на лисицата-тя на опашката си.

При това този отговор е шедьовър на клишетата, където обяснява тази дама, че водата е мокра, а камъкът е твърд. В писмото се изреждат чести грешки на системата и лоши практики. В отговор лицето Манолова казва следната пълна простотия:

„…Представените от вас теми са важни, но вероятно касаят изолирани единични случаи…”

Така излиза, че съсипването на един живот, на една съдба е просто „изолиран единичен случай”. Любопитен съм ако с нейното дете стана нещо лошо дали ще го възприеме като „изолиран единичен случай”.

Аз твърдя, че това е ежедневна практика на бледите спирохети.

Фактите го доказват!

27.03 2014 в 21:55

само соцялните в перник саси дозта добре финансово и нова техника си купиха и ремонт си направиха и се обзаведоха но благодарение на усвоените евро пари за отнемане на деца от безработни родители ако невярвате вижте на стената ми вав феисбук

27.03 2014 в 10:43

Предлагам на синдиката да се организира среща с пострадалите от безхаберието на социалните работници, а после да се мисли как да се налеят още пари в тази сфера. Имаме много неща за споделяне, а и за източването на средства в рамките социалното подпомагане!

27.03 2014 в 09:40

Да се чудиш?! В тази държава се знаело, че има социални работници!
Но не забравяйте, че социални работници се трудят под шапката на общините, напр. Столична, а там заплатите на СОЦИАЛНИТЕ РАБОТНИЦИ не са релевантни на труда и напрежението!

27.03 2014 в 08:48

До редакцията на " OFFNews ",

Името ми е Ефтим Боюклиев а не Емил Димитров.И не съм конфедерален секретар а председател на синдиката на административните служители " Подкрепа ".Коментари може да правите каквито и да е,но новините трябва да са точни и обективни.
без лоши чувства,
Е.Боюклиев