СОС промени наредбата за преместваемите обекти, може да има къщички за кучета на 5 м от сградите

OFFNews 07 юли 2022 в 14:42 2404 1

Георги Георгиев

Снимка БГНЕС/архив

Председателят на СОС Георги Георгиев

Къщички за бездомни кучета и котки ще могат да се поставят на 5 метра от сградите в София. Предложението на общинския съветник от ДБ Марта Георгиева бе прието от СОС, който измени Наредбата за преместваемите обекти, за рекламните, информационните и монументално-декоративните елементи на територията на Столична община. 

Предложенията за промени в нормативната уредба бяха инициирани от председателя на СОС Георги Георгиев.

Промените предвиждат възможност за разполагане на щендери с плодове/зеленчуци и цветя пред стационарни търговски обекти във II-ра градска зона, възможност за поставяне на рекламни елементи в терените на зелената система на Столична община; предвиждане на разумни и допустими изключения за използването на фасадите на сградите за поставяне на рекламни елементи и редица други предложения, подобряващи дейността на добросъвестните търговци и лицата, извършващи дейност чрез рекламни елементи и преместваеми обекти.

„Най важното е, че успяхме да въведем нови правила за търговците, използващи преместваеми обекти, така че да се гарантират качеството на градската среда, обществения интерес и безопасността на гражданите. Освен това регламентираме ясна отговорност на дружествата, доставящи електричество, топлоенергия, вода и газ на преместваемите търговски обекти. С промените разширяване дефиницията за преместваем обект чрез въвеждане изцяло нова категория съоръжения и елементи – открити щандове, апарати, грилове, хладилни витрини, щендери, колички и др. и не на последно място актуализираме действащите наредби и синхронизирането им със законодателството“, коментира Георгиев. 

По думите му вече няма да има висящи кабели към количките за царевици в столичните паркове. Забранява се преотдаването или преотстъпването на преместваеми обекти. При нарушение собственикът губи разрешението и обектът се премахва. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови