Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

СОС иска от държавата терени в местността Къро в Младост

Целта е с имотите с отпаднала необходимост да се обезщетяват собственици на зелени площи и градинки между блоковете

OFFNews 21 юли 2021 в 11:42 4295 1

Столичният общински съвет иска от държавата да прехвърли на Столична община терени на територията на НПЗ „Изток“, местност Къро, в район "Младост". Целта е държавните имоти с отпаднала необходимост да бъдат използвани от СО, за да обезщети собственици на градинки между блоковете и да опази зелените площи. 

Предложението на председателя на СОС Елен Герджиков и на комисията по икономика Николай Стойнев ще се гледа на заседанието на съветниците утре. Това решение ще даде старт на процедура по безвъзмездно предоставяне на имоти от държавата към общината, които ще послужат за задоволяване на нуждите на града и ще създадат възможност за планиране и реализиране на редица мероприятия за подобряване образователната, здравната, културната и спортната инфраструктура в района. Тази процедура изисква технологично време и съгласие от страна на държавата, но ще доведе до качествени промени във възможностите за градско планиране. 

Целта на Столичната община е намиране на начини за рационалното използване на наличната земя в урбанизираните територии, както и използване на съществуващата инфраструктура и градски транспорт по такъв начин, че да се сведе до минимум консумацията на нови територии и енергия, като същевременно се намалят трайно „паразитните” пътувания в града, респективно – емисиите на въглероден диоксид. 

Територията на бившето НПЗ „Изток“ с огромния си потенциал от компактни терени (близо 280 000 кв. м.) с отпаднала необходимост – държавна собственост, ще може да реши едновременно няколко важни проблема. Първо, да предложи модели и да даде конкретна възможност за решаване на проблеми, възникнали в жилищните комплекси вследствие на проведената реституция след 90-те години. Освен това част от въпросните терени могат да бъдат предвидени за обекти на социалната инфраструктура за бъдещите обитатели и да подобрят качеството на живот в района.

„Проблемът с отчуждаването на огромен брой терени на територията на Столична община може да бъде решен само с помощта на държавата – или с финансова подкрепа, или чрез безвъзмездно прехвърляне на имоти с отпаднала необходимост за тази цел. Частните парцели в зелени зони и междублокови пространства, които са с право на застрояване, трябва да бъдат върнати на гражданите чрез откупуване или чрез обезщетяване. Ако получим тези терени от държавата, можем да решим десетки подобни случаи. Надявам се конкретните министерства, в чиито патримониум се намират, да проявят загриженост и политическа отговорност към столичния град“, коментира председателят на СОС Елен Герджиков. 

Зоната на НПЗ „Изток“, м. „Къро”, район „Младост“ бе предмет на инвестиционна активност, както в предходния пик на строителството в София в периода 2005 - 2009 г., така и към настоящия момент. Тя ще стане още по-атрактивна след пускането на разширението на трети метродиаметър през Слатина до Цариградско шосе.

Съгласно данните в ГРАО от 2020 г. адресно регистрираните жители в зоната на НПЗ „Изток“, м. „Къро“, са 3 333. Прогнозата на експертите, обаче е, че към 2030 г. живеещите в района ще са около 8 000, а работещите в офис и търговски сгради (включващи и частта от ж.к. „Младост“ в обхвата на метроспирките) над 60 000. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews