'Софийска вода': Няма да има риск за водата на столицата заради кризата в Перник

OFFNews 21 януари 2020 в 10:18 829 0

Категорично няма риск от нарушаване на водоснабдяването в София, ако водата се пренасочва от яз. "Бели Искър" към Перник, заяви пред бТВ Васил Тренев, изпълнителен директор на "Софийска вода".

Тренев увери, че нивото на автоматизация в дружеството следва добрите световни практики. 

Стената на яз. "Бели Искър" е в частично работоспособно състояние, което означава, че може да е пълен около 80% или около 13 млн. кубика вода. 

По данни от 20 януари в яз. "Бели Искър" има 9 млн. кубика вода.

Тренев направи уточнението, че около 75% от водните количества, които постъпват в София, идват от яз. "Искър", а около 25% - от яз. "Бели Искър".

При средна консумация от около 12 млн. кубика вода на месец в столицата означава, че от "Бели Искър" получаваме между 2,8 и 3 млн. кубика, поясни Тренев.

Изпълнителният директор на дружеството не отрече, че има риск за язовирната стена на "Бели Искър" при евентуални природни явления. 

"Конкретно не мога да отговоря на въпроса защо не е извършен ремонт до момента. Основният проблем в миналото беше собствеността. Текущото предписание за ремонт на стената е от 2016 г. Предвидените мерки са свързани с два идейни проекта, като единият е на "Софийска вода", коментира Тренев. 

Режимът на водата в Перник започна на 18 ноември 2019 г., а причината - малкото количество вода в яз. "Студена".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!