София решава дали да даде вода за спасителния воден план на Перник

OFFNews 20 януари 2020 в 10:00 2390 0

По искане на правителството и кмета на Перник днес постоянната комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет ще реши дали Перник може да използва водопреносната мрежата на София, за да се насочи вода към Перник от водосбора на язовир Белмекен. 

Приложението бе отправено в събота на среща при премиера Бойко Борисов.

Според дългогодишния директор на дирекция "Водоснабдяване и канализация" в Министерството на регионалното развитие Пламен Никифоров тази идея е "единственото, което в момента може да бъде изпълнено". "Въпросът е дали може да се изгради навреме, за да може да се включи в действие преди да започне снеготопенето, защото критичните месеци за Перник вероятно ще бъдат след около месец“, посочи Никифоров, цитиран от БНР.

Отклонението на 5 или 10 млн. кубика вода за допълнително водоснабдяване на Перник няма да се отрази в негативни размери на енергодобива, за който се ползва водата на язовир Белмекен, смята той.

Язовирът има обем от 144 млн. кубика, а годишно преработва над 240 млн. кубика.

Никифоров добави, че има ограничение в ползването на язовир Бели Искър до най-високото му ниво, и няма да натовари статистически допълнително стената на язовира, която е за ремонт. Той обаче подчерта, че проблемът с язовирната стена трябва да се отстрани още тази година.

Необходимо е също да се провери дали водопроводите до София, през София и до Мало Бучино имат капацитет да проведат допълнително 300 л в секунда и едва след множество проверки и хидравлични изчисления може да се осъществи водната връзка между Мало Бучино и Перник.

"Трасето е с дължина 13,5 км, но преминава през пресечена местност, което го прави по-трудно за изпълнение. Геоложките проучвания са задължителни заради възможността да има свлачища и зони, през които бъдещият водопровод не може да премине", допълни Пламен Никифоров.

В събота столичният кмет Йорданка Фандъкова увери, че преминаването на водата за Перник пред водопроводната система на София няма ощети по никакъв начин столицата. "Получихме предложение и молба от правителството и от кмета на Перник да преведем допълнителни количества вода до Мало Бучино, откъдето вече държавата да си изгради връзката за Перник. Говорим единствено и само за ползване на водопреносната мрежа“, уточни Йорданка Фандъкова.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров също подчертава, че транзитно ползване на подземната ВиК инфраструктура на столицата няма да засегне водоподаването за София. Екоминистърът каза, че и при най-малкото съмнение кранът ще бъде в ръцете на "Софийска вода" и винаги ще може да се спре. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови