СО купува къщата на Яворов, възстановява тази на Райна Княгиня

OFFNews 25 юли 2019 в 14:30 2071 0

Снимка Александра Маркарян

Столична община ще участва в търга за къщата на Пейо Яворов на ул. "Г. С. Раковски" 136, реши Столичният общински съвет. 

Общината е готова да плати 1,285 млн. лв. за имота в идеалния център - къщата и двора. 

Бяха възложени различни външни оценки и вече сме убедени, че цената в момента отговаря на пазарната и е изгодна за данъкоплатеца, обясни Тодор Чобанов, зам.-кмет по култура.

След придобиването на имота, общината ще направи неотложен ремонт на сградата. Той обаче не е авариен, сградата не е пряко застрашена, уточни Чобанов. Той съобщи, че има готов и съгласуван проект за обновяването на сградата, дело на арх. Станислав Константинов.

По думите на Чобанов общината има чудесно взаимодействие с Националния литературен музей, с който след придобиването на имота ще бъде сключен договор, за да се гарантира функционирането на дома на Яворов като къща-музей. За музея ще бъдат усвоени и другите два етажа, които сега не се използват за музейни нужди. 

Ще бъде възстановена с дарение и къщата на Райна Княгиня на столичната ул. "Софроний Врачански", която също ще бъде превърната в музей. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!