Служители от столичния градски транспорт искат с 30% по-високи заплати, готвят протести

OFFNews 12 януари 2024 в 11:06 1143 0

протест

Снимка БТА/Димитър Абрашев-архив

Протест на транспортния бранш, май 2022 г.

Работещи в столичния градски транспорт са в протестна и стачна готовност, като настояват за 30% увеличение на заплатите, съобщи председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ Александър Шопов пред БНР. 

Шопов обясни, че за да има бюджет на Столичната община, трябва да бъде избран председател на Столичния общински съвет.

"Но хората не могат да чакат политиците да се разберат. Самите те трябва да са отговорни към гражданите на София и на останалите общини и естествено, да задвижат процеса, за да не блокират тези действия, които биха помогнали бюджетът да бъде приет по-бързо", каза още той. 

По думите му до 1 март най-късно трябва да има увеличение на заплатите. Хората очакват своите увеличения и напрежението в дружествата расте, смята председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ.

Междувременно транспортните федерации на КНСБ и на КТ "Подкрепа" изпратиха писмо до кмета на София Васил Терзиев, в което настояват да бъде свикан Съветът за социално сътрудничество по транспорта. В него трябва да участват и ръководствата на четирите общински дружества - Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, Център за градска мобилност и метрополитена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!