Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Следовател се качва на Вера Су, разрешиха моряците да напуснат България

OFFNews 11 октомври 2021 в 12:00 2552 1

Снимка БТА/Димитър Апостолов, архив

Следовател се качва днес на заседналия край Яйлата товарен кораб Vera Su.

Очаква се следствените действия да продължат на самия плавателен съд, каза административният ръководител на Окръжната прокуратура в Добрич Радослав Бухчев пред БТА. Ако времето позволи, ще се качи един следовател от Националната следствена служба - катерът не може да превози повече хора.

Разследването ще провери дали оповестителните системи на кораба работят, или не и други обстоятелства, свързани с инцидента.

Досъдебното производство за кораба, плаващ под панамски флаг, е в три направления. Основният текст е за престъпление по транспорта. Следователите трябва да изяснят дали български органи са действали адекватно, навременно и компетентно; имало ли е бездействие; замърсена ли е морската вода от товара на кораба - амониева селитра.

Окръжният съд в Добрич вече постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" на капитана и втория му помощник. Двамата турски граждани са обвинени, че са допуснали корабът да заседне, създали са опасност за живота на други хора и за значително повреждане на чужд имот.

Прокурор Бухчев съобщи, че останалите моряци от 9-членния екипаж на Vera Su могат да напуснат България, когато пожелаят. Сега те са настанени в хотел в Каварна.

Корабът заседна на 20 септември. На 26-и транспортният министър Христо Алексиев разпореди освобождаването му. Плавателният съд беше укрепен, а горивото - източено. От МОСВ следят за замърсяването на околната среда. Екипажът напусна плавателния съд на 6 октомври по искане на капитана. Очаква се на кораба да се качи български капитан с екипаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!