След мухлясалия кашкавал: Нов скандал с млякото за училищата

Производителят твърди, че има объркани етикети

Мартин Георгиев 02 ноември 2018 в 13:20 6789 0

Прясно краве мляко, което не отговаря на стандарта, е било доставено по схема "Училищно мляко" в основно училище във Варна, научи OFFNews от родител. Доставчикът твърди, че става въпрос за печатна грешка.

На кофичката е отбелязано, че съдържа "краве мляко, мляко на прах и закваска". Това обаче е недопустимо, тъй като в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти е разписано, че "прясното мляко", трябва да е получено от сурово мляко, претърпяло процес на пастьоризация.

Производител и доставчих е фирмата "ЧЕХ - Йосиф Новосад". Зам.-директорът на ОУ "Васил Априлов" във Варна, където е получено млякото, заяви, че въпросният производител въобще не е бил най-добре сертифициран от всички, които са кандидатствали за доставките в училището.

"Наложиха ни го от Държавен фонд "Земеделие" - цяла Варна да работи с "ЧЕХ". Трябваше да ни осигурят хладилник, а ни донесоха такъв на бира "Бритос". Дребно, но все пак удачно ли е в училище да се рекламира бира", каза Николай Николов.

Той сподели, че е звънял в ДФЗ, за да се оплаче, но от там му обяснили, че "само бенефициенти по схема "Училищно мляко", които ще получават пари, могат да подават жалби".

"Ние много се чудихме дали да работим по тази схема въобще, защото знаехме, че така ще се случат нещата. Ако спрем обаче, просто ще накажем децата за нещо, за което те не са виновни", заяви още Николов.

OFFNews потърси за коментар мандра "ЧЕХ". Ваня Герова, мениджър "Качество" в млекопреработвателното предприятие, заяви, че е се е получило недоразумение:

"Установихме, че има печатна грешка върху капачката. Отпечатана е грешна информация за съставките"

Тя посочи, че съдържанието отговаря на състава на киселото мляко. "Когато вече го констатирахме, част от капачките са заминали по търговската мрежа. При подготовката на дизайна при печатарите се е получила грешката. Повече от ясно е, че няма как да има закваска, а да бъде прясно мляко", добави Герова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови