Шефът на 6-о РУ и трима полицаи са наказани заради рожден ден в заведение в Пловдив

OFFNews 26 ноември 2020 в 14:37 3190 0

Началникът на 6-о Районно полицейско управление в Пловдив и трима негови подчинени са наказани с "порицание" за срок от половин година, като мотивът е неизпълнение на служебните им задължения.

Това става ясно от писмо на вътрешния министър Христо Терзийски до зам.-председателя на парламента Валери Симеонов. Симеонов внесе сигнал до главния прокурор, вътрешния министър и здравния министър заради скандален рожден ден на общинския съветник Кирил Търев на 3 ноември, продължил до 4 сутринта в разрез на противоепидемичните мерки.  

Във внесения сигнал от Симеонов се посочва, че тържеството за рождения ден на Търев е преминало при грубо и демонстративно нарушаване на противоепидемичните мерки, а освен това озвучаването "тероризирало" квартала.

Полицаите, отзовали се на място, не са изпълнили задълженията си с мотива, че в заведението има високопоставени лица, се казва още в сигнала на Валери Симеонов. Той посочва, че там са присъствали управителят на "Напоителни системи" Петко Димов и зам.- кметът по транспорт Тодор Чонов.

Именно заради отказа на полицаите да проверят заведението, са наложени наказанията. 

Заведението, в което се събраха повече от 40 души, вече получи две глоби, посочва БНТ. Агенцията по храните глоби ресторанта с 3000 лева, а Общинският инспекторат му наложи санкция в размер на 2000 лева за работа след 23.00 ч.

Заради този случай Областният кризисен щаб в Пловдив взе решение за въвеждането на ограничено работно време до 23:30 часа на всички ресторанти, които досега не попадаха в списъка на забранителните заведения.

Ден по-късно зам.-кметът на Пловдив Тодор Чонов категорично отрече думите на Симеонов, че е присъствал на рождения ден.

"Предлагам на г-н Симеонов отново да провери достоверността на фактите, на които се базира сигналът му, и очаквам извинение, защото името ми абсолютно неправомерно се свързва с един акт на неспазване на законовия ред, което, като човек от тази система, не бих допуснал, а също и на тази отговорна позиция, която заемам в момента", заяви Чонов.

"Това е добър пример, който да покаже, че законите трябва да се изпълняват, а служителите на реда - да вършат работата си, подчинявайки се на закона, а не на политици и местни влиятелни фигури", коментира зам.-председателят на парламента Валери Симеонов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови