СГС регистрира езическа църква, ще се бори за имоти-паметници

Последна промяна на 27 септември 2015 в 07:11 6827 8

Снимка БГНЕС архив

Протест в Пловдив в защита на Куршум джамия

Софийският градски съд регистрира “Обединени езически вероизповедания” от втори опит, въпреки две отрицателни становища от дирекция “Вероизповедания” на Министерския съвет, съобщи "Труд".  

Сред учредителите на религиозната общност, създадена през 2013 г., са Николай Въжаров, драматургът Христо Бойчев, актьорът Тончо Токмакчиев, футболната фенка Елена Ваташка и Светозар Филипов, който е родственик на първия български екзарх Антим Първи. 

На 16 юли 2013 г. председателят на НС Михаил Миков заедно с четирима народни представители внесоха проект за промени в Закона за вероизповеданията. Той се отнася основно до трудовоправните отношения на свещениците, отпадането на такса смет за молитвените домове и удължаване на давностния срок за вероизповеданията, което им дава възможност в рамките на още 10 години да могат да претендират за имоти. Историята с претенции за имоти започва от 39-ото Народно събрание. Декември 2002 г. беше приет Закон за вероизповеданията, внесен от депутата от НДСВ Борислав Цеков. Той даде възможност до месец декември 2012 г. вероизповеданията да подават молби, за да си търсят имоти. Проектът на Михаил Миков предлага удължаване на давностния срок с още 10 г. Събрахме се 7 човека и си направихме мозъчна атака как да отреагираме на заложената опасност в този проект за промени. Тогава Ники Въжаров предложи да регистрираме ново вероизповедание, разказа Филипов след учредяването на  “Обединени езически вероизповедания”. 

Ние се борим да спасим паметниците на културата, обяснява Христо Бойчев, говорител на "езичниците". 

“Много имоти - синодални и мюфтийски, както и храмовете върху тях - църкви и джамии, са изградени върху древни тракийски капища например. Мюфтийството искаше карловската джамия, имаше претенции към сградата на Националния археологически музей, която е била стара джамия. Православната църква пък си поиска Ротондата. Та ето заради главно тези проблеми, свързани с културното наследство на България, ние създадохме нашето сдружение. Сега ние можем да бъдем вече страна в имотните спорове за културните сгради.”

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.09 2015 в 17:14

Ей, най-после! Тъпите православни талибанчета трябва да вденат, че живеем в Европа през 21 век, така че хората са свободни в религиозния си избор.

27.09 2015 в 12:03

И без тва в родината е пълно с талибани (евангелисти, мормони, йеховисти, салафити, уахабити, алиани, умерени и неумерени сунити), пък сега и още една езичници. БПЦ да ги заклейми, ето ти нещо, което бих подкрепил от синодалните старци.

27.09 2015 в 11:47

ОТЛИЧНА идея!

Очаквам сега регистрацията последователно на:

-Обединени първобитнообщинни вероизповедания
-Обединени вероизповедания Хомо еректус
-Обединени ранно-бозайнически вероизповедания
-Обединени мезозойски вероизповедания
-Обединени палеозойски вероизповедания

и т.н. схващате идеята, докато стигнем до The One Church to Rule Them All:

Обединена Църква на Големия Взрив, която сами разбирате, ще надцака абсолютно всички останали....

27.09 2015 в 10:35

Хахах, интересен начин за крадене на имоти, креативен.

27.09 2015 в 09:54

Не разбрах,за имоти ли и е цялата "езическа"работа?????
В хода на историята,естествено,че всичко сегашно,е построено върху древни тракийски,после славянски и накрая,прабългарски свещени места и оброчища.Чак до Борис Първи.Който,ги превръща в Източно-Православни храмове и манастири.А след турската инвазия,са разрушени или префасонирани в джамии.
Траки и славяни,се кланят на множество Богове.
Искрено се възхищавам на прабългарският монотеизъм-Тангра и Свещеният Вълк-Курт,като родоначалник на Племето.Новата"езическа"Църква,ще коли ли кучета,като приемник на старата традиция?Изобщо,що за нрави,в 21в.?И кого касае регистрацията на тази"религиозна"формация!?
Нещо не ми се връзват нещата.

27.09 2015 в 09:01

Чудесно !
Всички джамии са построени върху разрушени предишни храмове и с материалите от тях!
Сега джамиите трябва да бъдат върнати на
“Обединени езически вероизповедания” !

27.09 2015 в 08:57

браво, то друг начин срещу претенциите на турците няма, да разберат, че и преди тяхното робство по българските земи е имало хора, и то културни

27.09 2015 в 08:51

Тангра, Перун, Залмоксис и 146 други харесват това.