Момчето с анулираната работа е един от състезателите на СМГ, не е възможно да е скрил теста си по математика

Александра Маркарян 18 юли 2019 в 10:31 29610 2

Снимка Александра Маркарян

Ученикът, чийто тест по математика от изпита за гимназиите беше анулиран, е един от състезателите на Софийската математическа гимназия. Не е възможно да е скрил умишлено работата си, камо ли да не я е предал с презумпцията, че ако тя се води изгубена, ще получи максималният брой точки.

В това са убедени родители на ученици от СМГ и математикът доц. Ивайло Кортезов от Института по математика и информатика на БАН, под чието ръководство българският отбор за ученици до 15,5 г. се представи блестящо, като завоюва шест медала на последната 23-та Младежка балканска олимпиада по математика, провела се в Кипър. 

Доц. Кортезов се свърза с OFFNews снощи, за да разкаже наблюденията си. "Техните контролни в СМГ са много по-трудни, шегуват се помежду си, че ако не могат да решат теста от националното външно оценяване за 15 минути, значи не са подготвени" - разказа той. Най-голямото притеснение на учениците от математическата всъщност не са задачите, а именно да не объркат нещо в процедурата по изпита и затова да не анулират работата им. Например коя бланка в кой плик се запечатва, какъв е редът - сподели математикът.

Той е убеден, че момчето, бидейки "достатъчно разсеяно като всеки добър математик", е прибрало машинално, неволно работата си, която е трябвало да бъде взета от квестор.

И до днес остава неясно защо - при положение, че децата нямат право да стават от чиновете си, а квесторите минават покрай чиновете и събират работите им - в конкретния случай това не се е случило. Обяснението на началничката на Регионалното управление на образованието д-р Ваня Кастрева в отговор на въпрос от OFFNews беше, че видеозаписът показва как "в този момент е станала суматоха - няколко деца станали, за да предадат работите си - и квесторите може би не са разбрали, че една от тях липсва". Такова поведение обаче е в разрез с правилата за провеждане на националното външно оценяване.

След разговор със семейството на детето доц. Кортезов сподели още нещо: детето е готово да бъде изпитано отново, да се оцени и работата от изпита по математика, която е анулирана, но се пази запечатана в РУО и да се вземе по-ниската оценка. Дали това може да се случи - може да каже само Министерството на образованието и науката, защото единствено комисия към министър Красимир Вълчев има правото да разгледа особени случаи във връзка с приема в гимназиите след VII клас и да му предложи становище.

Още трима родители на ученици от СМГ се свързаха с редакцията ни непосредствено след огласяването на случая от г-жа Кастрева на 11 юли. Майка сподели, че детето ѝ и ученикът с анулираната работа са били съученици. Притеснявала съм се за моето дете - дали ще спази процедурата, но никога за това момче, никога - каза тя. Той е не само състезател по математика, той е състезател и по програмиране, един от много добрите е, сподели майката. Тя категорично отхвърли версията, че е възможно да е прибрал работата в раницата си нарочно. За него тези задачи са много лесни - убедена е тя.

Впоследствие с OFFNews се свързаха още една майка и един баща на други две деца в СМГ. Те са убедени в същото - детето с анулираната работа е състезател, при това много добър. Не е възможно случилото се да е извършено умишлено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4018

2

Вавилон

21.07 2019 в 16:47

Похвално се е опитал доц. Кортезов да защити възпитаника си, но звучи малко блудкаво. Като за начало състезателната математика е много различна от задачките в училище и е напълно вероятно състезателят им да не е бил подготвен за точно този тип задачи (също не се съмнявам, че вече се е подготвил). Иначе, че се притеснявали не от задачите, а дали ще се справят с процедурата по изпита.. принципно се разбира какво е искал да каже авторът, но фактически поставя под въпрос умствения им потенциал, така че и тази защита не е особено добра... "Детето било разсеян математик и затова си прибрало матурата" направо кърти! Сигурно редовно на състезания си е прибирал работите! Може би през едно, та да се разпише някъде и все пак да се води изявен състезател. То не е смешно, де. Излагат се.
А много забавно би било да се дадат на доц. Кортезов едни задачки за матура и да му се засрекат 15 мин. да ги напише. Времето няма да му стигне за прочитането и правилното разписване на задачите. И той това много добре го знае. Дали би си заложил дипломата за такъв експеримент? Или просто е умряла ромката, която ги е хвалила, та доц. Кортезов, нямайки опит в хвалби, импровизира колкото може.


13510

1

Mayya

18.07 2019 в 11:58

И всичко това след патардията с "допълнителния" прием в СМГ. И нали не трябва да стават от чиновете, как така няколко деца едновременно станали да си предадат работите. Миналата година, като квесторите не бяха осигурили достатъчно листове за чернови, пак децата бяха виновни, докато МОН взе решение да си получат точките. Да се събира тази комисия и да оценяват детето по право, а не по техните измислени, параноични правила, които стресират учениците цяла година. И родителите не по-малко. Задачите тази година не бяха трудни, както е описан случая, решаването им не би бил никакъв проблем за този ученик. Да си оправят бакиите.