Сблъсъци с полицията на протест в Айтос на пътя, на който загинаха баща и двете му деца

OFFNews 18 септември 2021 в 13:39 4459 1

Сблъсъци с полицията станаха на протест на пътя Айтос-Руен днес, предава БНР.

Той беше провокиран от катастрофата от началото на седмицата, при която тежкотоварен автомобил блъсна кола и загинаха баща и двете му деца, майката беше ранена, а 17-годишен пешеходец – пометен.

Блокадата на кръстовището до изхода на града продължи два часа.

Напрежението ескалира, когато протестиращите тръгнаха с шествие към изхода на града в посока Руен и Провадия, а полицейски служители се опитаха да ги спрат.

След кратки сблъсъци, съпроводени със скандирания „око за око“ и „зъб за зъб“, полицейският кордон бе разкъсан, а шествието стигна до табелата на изхода на града, която ограничава скоростта до 50 километра в час.

Обстановката се успокои малко преди 15 часа, когато бе освободено движението и трафикът на автомобили се възстанови.

В протеста участваха над 1000 жители на Айтос, както и близки и приятели на загиналите от руенското село Речица. Те скандираха „Тировете вън“, „Мафия“, „Стига жертви“, „АПИ събуди се“. Те издигнаха плакати със снимки на пострадалото семейство. Чуха се призиви и за доживотен затвор на шофьора на тежкотоварния автомобил, причинил катастрофата.

Основното искане на протестиращите е в Айтос да бъдат изградени северен и южен обход, за да се изведе тежкият трафик извън града. Тези проекти трябва да бъдат изготвени от Агенция „Пътна инфраструктура“ и финансирани от държавата, каза кметът на Айтос Васил Едрев, който се включи в протеста.

Двадесет и пет са жертвите на този път през последните десет години, каза още кметът Васил Едрев.

Жителите на Айтос изготвят протестна подписка и се заканват да блокират пътя всеки ден.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За политиката