Съветници в бордове с по 4000 лв. на месец - Методи Лалов поиска, COVID-19 им ги взе

OFFNews 17 април 2020 в 14:24 6987 0

Общинските съветници в София в управителни и наздорни съвети на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ), на Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия и на Специализирания общински гаранционен фонд, получават по около 4000 лева на месец. 

Заплатите им се определят от години на база "три средни заплати" на администрацията и подскачат нагоре с всяко допълнително материално стимулиране (ДМС), което служителите получават на тримесечие. Тоест управниците са получавали и по-малко пари в предишни години, но днес доходите от бордове им носят толкова.

В УС и НС са представители на всички политически сили. Мандатът на сегашните - 4-годишен, е изтекъл и те трябва да бъдат сменени. В съставите на трите фонда има и хора, които вече не са в Столичния общински съвет. 

В управлението на СГОФ са Ирина Йорданова, Антон Койчев, Андрей Иванов, Владимир Данев, Светльо Витков и Николай Ценков. 

Председател на Надзорния съвет СОАПИ е Николай Стойнев, заместник е Трайчо Трайков, а членове Валя Чилова, Зафир Зарков, Искра Ангелова, Калоян Паргов, Карлос Контрера, Радослав Абрашев, Татяна Георгиева, Веселин Милев, Стефан Марков, Борис Цветков и Иветка Петрова. 

В Съвета за управление на специализирания общински приватизационен фонд за мандат 2015 – 2019 г. са Орлин Алексиев, Малина Едрева, Орлин Иванов, Екатерина Йорданова, Силвия Христова, Лорита Радева, Иван Илиев, Борислав Бориславов, Марта Георгиева, Прошко Прошков, Милка Христова, Николай Пехливанов и Иван Велков. 

Всички те няма да получат парите си за април и май, ако извънредното положение бъде отменено на 13 май или докато приключи. Това реши СОС на първото си онлайн заседание вчера. 

Темата повдигна председателят на групата на Демократична България Методи Лалов, който внесе доклад парите на съветниците да бъдат намалени на 610 лв. на месец. 

Тези пари за 12-15 часа общо работа на месец - трябва да бъдат дадени на бизнеса и никога повече да не влизат в джобовете на общински съветници", каза Лалов. Тома Белев, също от ДБ, поиска общинските съветници в бордове да се обявят в момента, защото може да са в конфликт на интереси. Никой обаче не си каза.  

Предстои СОС да избере съветници за следващия мандат, като за целта политическите групи трябва да представят кандидатите си. Това засега не става, тъй като в централите има разногласия по въпроса.

Списъкът с имената дотук показва, че ГЕРБ пълнят Надзорните съвети с председатели на комисиите към СОС, а останалите - с ръководствата на групите си. 

Когато новите управници на фондовете станат факт, те ще трябва да гласуват намаление на заплатите си. 

Дотогава по предложение на ГЕРБ парите на настоящите отиват за артистите на свободна практика по програмата "Солидарност в културата", създадена заради пандемията от COVID-19.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови