Само за ден Манол Пейков събра 125 000 лева за къщата на Димитър Талев в Прилеп

OFFNews 31 март 2023 в 16:27 7468 0

къщата на Димитър Талев
Къщата на Димитър Талев в Прилеп.

Гражданският активист и издател Манол Пейков само за един ден събра дарения за закупуването на родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп, Северна Македония.

Пловдивчанинът организира няколко впечатляващи дарителски кампании, с които осигури стотици електрически генератори за бедстващите хора в Украйна, както и повече от 1 милион лева за пострадалите от голямото земетресение в Турция и Сирия. Късно вечерта в сряда Пейков обяви нова инициатива - за закупуване на родната къща на автора на "Железния светилник", "Преспанските камбани" и "Гласовете ви чувам". Той уточни, че собственичката на къщата Снежана Аческа е склонила да намали исканата цена за имота до 80 000 евро, но след това ще са необходими значителни средства за ремонт на къщата.

Ето какво написа издателят във фейсбук профила си днес:

Към 14:00 часа днес събраните за купуването и реставрацията на родната къща на Димитър Талев в Прилеп са над 125,000 лева. (По предварителни оценки, сумата за закупуването е около 160,000, а за последващия ремонт – поне още 200,000 лева.)

Бих искал да успокоя мнозината, които загрижено ме посъветваха внимателно да проуча всички документи за имота, както и евентуалното наличие на тежести върху него: не възнамерявам да изхарча и стотинка от вашите пари, преди да имам недвусмислена зелена светлина от адвокатите си – които вече се заеха с внимателно проучване на документите и тънкостите на македонското законодателство.
(Надявам се вече да сте наясно, че нямам склонност да подхождам към о б щ о т о по лекомислен начин.)

Припомням сметката за дарения:

Фондация "Манол Пейков и приятели"
Пловдив, бул. Александър Стамболийски 9
Търговска банка Д АД
IBAN: BG09DEMI92405000310141
или PayPal: [email protected]
Основание: Дарение за родната къща на Димитър Талев

Благодаря ви за подкрепата! Мисля, че сме на път да сътворим нещо наистина смислено. ❤

П.П. Прилагам снимка на оригиналния нотариален акт от 1926 година (на сръбски език), с който дядото на съпруга на Снежана Аческа придобива къщата от майката на Димитър Талев. ❤ ❤

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови