Съкращават 1600 служители от държавната администрация

OFFNews 25 януари 2019 в 09:35 5119 2

Снимка БГНЕС

Предвижда се съкращение на 1600 служители и празни щатове в държавната администрация, което е под 2% от всички заети, съобщи пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

Съкращението няма да следва определен процент за всички администрации, а ще бъде преценено според натоварването.

Дончев посочи, че размерът на администрациите ни не винаги е адекватно на товара и работата, която вършат. "Има звена, където броят служители не съответства на натоварването, т.е. е много по-малък, хората са претоварени. Има и много други звена, където работят повече хора, отколкото трябва. Заради това избягах от варианта да предложа съкращение на плоска ставка – 3,4 или 5%. Подобен подход би предизвикал това, че в преоразмерените звена нищо не би се променило, биха си заминали няколко души или биха се съкратили няколко празни бройки, а в претоварените звена ситуацията ще стане още по-тежка. Затова дадох шанс на колегите министри да преценят сами какви съкращения и движение на бройки могат да направят. Към момента резултатът е малко над 1600 (хора и празни бройки), което е под 2% от всички заети в държавната администрация“, обясни Дончев в предаването „Преди всички“.

По думите на ресорния вицепремиер това е само първа стъпка, защото структурно има редица дефекти, които трябва да бъдат отстранени, включително чрез редуциране на звена. Той даде пример със звена с дублирани функции.

„Някои от администрациите съществуват във времената, когато едно писмо е пътувало 7 дни и не е имало електронна поща и не е имало други комуникационни технологии. Те са оразмерявани съобразно други темпове, динамика на движение на населението“, добави Дончев.

"Целта е да имаме по-малко на брой хора, работещи в държавната администрация. Те да бъдат по-мотивирани, по-честни, по-отдадени на работата си и по-любезни с гражданите“, каза той.

По думите му се усеща съпротива на реформите: "Тя идва основно през колегите министри, които предполагам, че са подложени на вътрешен натиск от самите администрации. Но аз им казвам често - те се бъркат, те не са част от администрацията, те са там временно като представляващи гражданите. Тяхната основна функция е освен да ръководят ведомствата, да представляват и интереса на гражданите, който не винаги съвпада с интереса на служителите в администрацията".

В сържавната администрация в момента са заети 100 хил. души.

Дончев коментира и повдигнатото обвинение срещу журналиста и депутат от БСП Елена Йончева. "Прокуратурата трябва да проверява и да повдига обвинения за всеки, за който има данни, че е извършил някакво престъпление. Позицията, която заема в момента, нито гласовитостта му трябва да му формира някакъв имунитет. Какви институционални механизми имам аз или някой минситър или министър-председателят по отношение на действията на прокуратурата?", каза той.

Донев обяви още, че няма намерение да участва в европейските избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6102

2

Стърголета

25.01 2019 в 12:59

Имало претоварени от работа звена в администрацията.

Сериозно ли ?

Мястото в което има позиция полу-интелигентен копир, човек на когото даваш ако имаш нещо за копиране и той ти го връща после копирано. Това си е много натоварваща позиция, както и всичките ви други, които търсят всячески как да продължат да работят само на хартиен носител.

5900

1

Старши

25.01 2019 в 12:50

Дрън дрън пенке ле, днес съкращават 1600бройки утре отпускат 2500.Откакто герб е на власт държавната администрация расте.За 12 г. е нараснала с 20 000души ,а заплатите са нараснали двойно.