Съюзът на артистите изпрати сервилно писмо до Борисов

Калоян Константинов 10 октомври 2014 в 16:04 6777 17

Христо Мутафчиев.

Снимка Булфото/Стефан Марков

Христо Мутафчиев.

Обръщаме се към Вас, за да изразим надеждата си и подкрепата си да продължим съвместните действия, започнати през предходния мандат на ГЕРБ в българската културна политика.

С тези думи Съюзът на артистите в България (САБ) се обръща в писмо към Бойко Борисов. Текстът на посланието на САБ беше разпространен от пресцентъра на ГЕРБ.

„Смятаме, че устойчивото развитие на българската култура изисква бързи действия, отговорност, последователност и по отношение на Министерство на културата, което да остане в компетенциите и чрез пряко поемане на ангажименти от партията – мандатоносител“, пише още в писмото.

Председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев потвърди пред OFFNews, че такова писмо наистина е било пратено, но то не изразява политическо пристрастие, а "по-скоро e подаване на ръка към ГЕРБ" за сътрудничество в сферата на културата.

Той отрече да е писал подобно съобщение до останалите политически сили в парламента, защото единствено ГЕРБ е мандатоносител.

„В случая другите политически партии не ме вълнуват, защото кабинетът трябва да бъде съставен от ГЕРБ. Това е писмо, което сме изпратили до председателя на ГЕРБ, за да не прави Министерството на културата разменна монета. И то поради една основна причина – културата не е лукс, който можем да си позволим или да не си позволим. Културата е имунитетът на един народ. Ако и този имунитет падне, покосен от някакъв вирус, влизаме в света на чалгата директно и там вече няма спасение. Поради тази причина настояваме председателят на ГЕРБ да не раздава наляво-надясно Министерството на културата на хора, които нямат абсолютно никаква стратегия за развитие на българската култура, само защото искат да имат някакви министерски постове“, каза Мутафчиев пред OFFNews.

Актьорът отрече българските артисти да имат някаква официална политическа обвързаност, като каза ,че "САБ няма право да има политическа позиция".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!