Съдиите искат по-дълъг срок за обсъждане на новия НК

OFFNews 14 януари 2014 в 07:53 1542 0

Съдии искат по-дълъг срок за обсъждане на новия Наказателен кодекс.
Съдии искат по-дълъг срок за обсъждане на новия Наказателен кодекс.

Необходими са поне няколко месеца, в които да се обсъди проектът за нов Наказателен кодекс, обяви съдия Весислава Иванова от Съюза на съдиите в България, цитирана от БТА.

Тя се мотивира с факта, че появилите се коментари на новите текстове отчетливо показва как никой не е готов да го коментира в цялост.

„Следва да се отбележи, че този проект е продукт от дейността на няколко правителства. В него са участвали работни групи в различен персонален състав в период от четири години. Според мен дори участващите в тях нямат готовност на този етап да проследят съответствието между залегналото в проекта и постигнатото съгласие по определени положения в хода на дейността на работните групи”, твърди Иванова.

На въпрос дали е възможно намаляването на наказателната репресия за сметка на по-голям обхват от престъпления, експертът поясни, че не е ясно дали проектът за нов НК постига подобна цел. „Както подчертах, необходимо е разумно време, в което проектът да бъде анализиран и подложен на дебатиране и в професионалните среди, и в обществото.

Професионалните организации разбираемо не са излезли с позиция, защото срокът от три седмици, предоставен от Министерството на правосъдието, при това, считано от 21 декември миналата година, е крайно недостатъчен и се има предвид, че на 15 януари предстои внасянето в МС”, категорична е съдията.

Тя е съгласна с отпадането на наказанието "доживотен затвор без право на замяна", защото е жестоко и крайно нехуманно.

„Такава санкция отрича по условие идеята, че наказанието може да поправи и превъзпита осъдения и завинаги отнема надеждата му за това. Доживотният затвор е достатъчно ефективна гаранция, че непревъзпиталият се деец няма да представлява опасност за обществото, доколкото, ако не е дал доказателства за своето поправяне, няма да са налице основания за възможното му освобождаване след като е изтърпял значителна част от наложеното наказание”, коментира Иванова.

Министърът на правосъдието Зинаида Златанова обеща миналата седмица, че от текстовете на проекта за нов НК ще отпадне този за наказание за снимки, направени без знанието на заснетия. Срещу този текст се обявиха много неправителствени организации и журналистическата гилдия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews