Сачева: МТСП ще разработи стратегия за човешките ресурси в социалния сектор

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2020 в 18:25 1076 0

„МТСП ще разработи стратегия за човешките ресурси в социалния сектор. Необходимо е да се повиши професионалното образование в тази сфера, тъй като кандидатите за свързаните с нея специалности в последните години е намалял два пъти“,  каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на работна среща с представители на общините и на специализирани институции за пълнолетни лица с деменция.

Сачева ще настоява за увеличение на заплатите на социалните работници. В България има 1356 социални услуги и обмяната на опит и добри практики между тях е много важна. В същото време общините трябва да засилят контролните си функции, посочи министърът.

„Социалният сектор ще бъде сред най-бързо развиващите се в целия Европейски съюз. За последните 5 години ангажирани в социални дейности са над 10 млн. души. Трябва да покажем, че това е професия, свързана преди всичко с човеколюбие“, каза още Деница Сачева.

По време на срещата е бил представен проект за дългосрочна грижа за възрастни и хора с увреждания, който се реализира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Основната цел на проекта е подготовката за извеждане на хора с психични разстройства и умствена изостаналост от 10 специализирани институции, които предстои да бъдат закрити. Ще бъдат направени индивидуални оценки на потребностите на всички потребители на институциите. Партньори по проекта са единадесетте държавни психиатрични болници в страната. Очаква се той да продължи до края на 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X