Събират телефоните и на квесторите преди матурите

OFFNews Последна промяна на 21 април 2016 в 16:40 2584 0

Диян Стаматов

Снимка БГНЕС

Диян Стаматов

Министерството на образованието и науката подготви превантивен пакет от мерки, свързани с провеждането на спокойни и справедливи зрелостни изпити, обяви зам.-министър Диян Стаматов пред журналисти днес. Целта е да се осигури равно начало за всички зрелостници, посочи той. Мерките ще бъдат разделени в два пакета - явен и таен, като вторият ще бъде обявен едва в края на изпитния ден.

За първи път преди провеждането на изпитите специална техническа комисия ще проверява помещенията за „случайно“ забравени вещи и ще ги запечатва. Ще бъдат проверявани и санитарните възли. Помещенията ще бъдат отваряни от същата комисия преди началото на изпита. Нова мярка срещу нарушаването на правилата е, че директорите на училищата ще събират всички телефони и мобилни устройства от включените в процеса – и ученици, и квестори. Ще бъдат събирани и химикалите – на децата ще бъдат дадени химикали, които ще пишат в черно.

Протичането на изпитите ще се наблюдава чрез видеокамери, включително и в министерството онлайн. От тази седмица започва профилактиката на видеонаблюдението и включването му в единна мрежа.

В контрола ще бъдат ангажирани служители на Министерството на образованието и науката – от регионалните инспекторати и от самото министерство. Очаква се родителите, които ще бъдат заети с матурите, да бъдат обществен гарант за честното протичане на изпитите. Те няма да влизат в залите, но ще наблюдават коридорите, санитарните възли, мониторите.

Тази година на зрелостния изпит по български език и литература на 18 май ще се явят 52 089 ученици. На втория задължителен изпит на 20 май ще се явят 52 990 зрелостници. За изпит по желание на ученика са записани 568 зрелостници. Над 200 деца със специални образователни потребности ще се явят тази на година, 8 от които на Брайл.

Зам.-министър Стаматов обяви, че изпити ще има в 624 училища. Те ще се провеждат в 4000 зали. Квесторите ще са над 10 000. Те ще бъдат така разпределени чрез компютър, че да не познават децата, които са на изпит. Още 2000 учители ще участват в техническите комисии.

За да предпазят децата от спекуланти, които твърдят, че знаят кой автор ще се падне и продават теми, МОН огласи имената на 15 автори, от които би могъл да се падне всеки. Това са Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Йордан Йовков, Никола Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев. Не вярвайте на никого, който прави фейсбук-група за един или друг автор, шансът винаги е 1 към 15, каза зам.-министър Диян Стаматов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови