Русия забрани българските училища в окупираните части на Украйна

Георги Савчев 16 декември 2022 в 17:50 23707 20

Райна Манджукова

Снимка БГНЕС

Райна Манджукова

Българските неделни училища в окупираните части на Украйна са закрити, забранено е да се преподава на български език, съобщи на пресконференция днес директорът на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова.

На територията на окупираната Запорожка област има около 30 български населени места, там живеят таврийските българи. Под окупация са Мелитопол, Бердянск, Приморск, Приазовске и селата около тях - българските неделни училища там са закрити, обясни Манджукова.

Закриването е станало с решение на руските окупационни власти. В окупираните територии обучението е само на руски, не само българският език е забранен, забранен е и украинският, съобщи Валерий Радолов, директор на "Български общности и информационна дейност" в ИАБЧ.

Справка на OFFNews установи, че през 2020 година списъкът на одобрените училища, финансирани по националната програма "Роден език и култура зад граница", е включвал 65 български училища на територията на Украйна, от тях 13 са в Запорожка област. 

В свободна Украйна българските неделни училища работят

Въпреки това ние имаме контакти с таврийските българи. Имаме готовност всеки един момент, когато това стане възможно, да подновим работата си с тях. Мнозина от тях са финансирани по програми на министерството на образованието, тази година са получили финансиране, за да работят тези училища. Веднага след като училищата подновят своята работа, контаките с тях ще бъдат възстановени в пълна степен, каза Райна Манджукова.

Тя уточни, че в свободна Украйна, там, където няма руска окупация, българският език се преподава в училищата, работят и българските неделни училища.

Бежанци с български паспорти

Много от таврийските българи още в първите дни на войната в Украйна пристигнаха в България. Мнозина от тях продължават да живеят у нас в квартири, предоставени от доброволци. Отдавна ние алармираме, че данните, които получаваме от гранична полиция за украинските граждани, които бягат от войната, не отговарят на реалността, защото много наши сънародници пристигат тук с българските си паспорти, заяви Манджукова.

По този начин те не влизат в статистиката на гранична полиция. И като български граждани те нямаха право да получат статут на временна закрила, но от друга страна те са в същата ситуация като техните съграждани и съселяни, които нямат български паспорти. Затова още през април по наше настояване Министерският съвет прие решение, с което им се дава възможност за временна закрила и да ползват условията за настаняване, каза директорът на Агенцията за българите в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

20

случайно прочетох

17.12 2022 в 11:40

Копейкин дали ще се извини за лъжите, които наговори от трибуната на НС, за българските училища в Украйна?

710

19

Д-р Мазникуров

17.12 2022 в 06:50

belovejdov, "нормално" викаш да пазели децата, че то сакатлък, бомби, ракети падат (кой ли ги докара, а? да бе, вярно че НАТО и Америка нападнаха Украйна, а извинявай!) и тъй ... Туй русоробските боклучета верно сте дъното на дъното! Та значи ги "пазят" от българско или украинско училище, ама иначе на руско може, а? Даже трябва, задължително! Хайде, хептен идиоти не сме станали още :)! Вземай хапчетата, ей, кретен :) !

2805

18

Едър Вредител

17.12 2022 в 03:50

Вече в руските училища ще се учи освен рушки и православем руслям преподаван
от поп и оджа едновременно оджата ше има право да одупва малките орки докато им четв сури от руслямската библия а на великден ще се поздравяват с Христос акбар и отговора воистина акбар. Щв се преподават занаяти като крадене на пералня ,биде и тоалетна чиния
. Пиене на боярщик 4 по 100 без салата . Екстремна дисциплина,който оцелее. Получава орден Саурон 1 ва степен.за нова гпдина се подаряват памперси от вожда които гордо се показват по парадите

2073

17

Johnny B Goode

16.12 2022 в 22:29

Алфа, нашите рашисти начело с Еврото са закърмени с поезията на Христо Радевски за партията и Русия
"...аз вярвам, че си права, когато съгрешиш дори".

Морал, ценностна система - това няма значение.

2550

16

alfakentavur

16.12 2022 в 21:47

Да си г*внояд е най-ниското възможно стапало.
Оправдаваш войната, оправдаваш зверствата, оправдаваш военните престъпления, оправдаваш затварянето на българските училища. Нямаш право да не си съгласен с нищо. Ако рашистки "освободител" дойде, ограби дома ти и изнасили всичко живо, вкл. домашните те любимци - и това ще оправдаеш. И ще викаш "бий ме, бий ме, любимий мой братушке"....
Няма по-деградирано и низко състояние от това.

924

15

Diogen

16.12 2022 в 21:45

какво може да се очаква от рашистите? Избиват невинни хора, рушат гражданската структура на Украйна. Фашистът Путлер няма да спре, освен ако не го спрат.

2073

14

Johnny B Goode

16.12 2022 в 20:34

Какво сте подгонили моя стар приятел Еврото?
Пак ли е казал нещо накриво?
Не може да бъде :)

2051

13

Propaganda

16.12 2022 в 19:59

евракът се изaка!

Ми нищо ново за това руССко нищожество. То русофилите друго не могат. И колкото по-нагли, толкова по-добре.

Щот нещо не си спомням някога да е имало проблем с българските училища в Украйна. Но дойдоха раССките орки и край - затваряй.

Тия варвари книги не четат, дай им само водка и да дрънкат с ракети. Нищо друго не могат.

-240

12

редовно четящ

16.12 2022 в 19:39

Евракът се из@ка! Май е време да ликвидираме недоразумението руzки училища в Република България!
 
X

Да помогнем на украинските деца!