Роми от Кюстендил изпратиха помощ за украинските бежанци

Калина Цонева 28 март 2022 в 16:02 5771 2

Четири палета с хуманитарна помощ изпратиха от ромската махала в Кюстендил за Центъра за съдействие на бежанци във Варна. Пратката съдържа санитарни и хигиенни материали (памперси, вода, влажни кърпи, четки за зъби, сапуни, тоалетна хартия и др.), и консерви и храни.

Помощите се разпределят по направления за пристигащите украински граждани. Във Варна е най-големият подобен център в страната. За денонощие през него преминават средно между 600 и 800 бежанци, понякога и повече. Основната част от тях са жени и деца.

Кампанията за набирането на дарения от ромите в Кюстендил започна броени дни след началото на войната в Украйна. Там беше създаден и инициативен комитет от роми и българи, който да координира усилията. Точно преди месец – на 28 февруари, призоваха всички жители на Кюстендил да помогнат кой с каквото може.

Първите дарения, събрани от общността в Кюстендил, намериха своите получатели в Китен, благодарение на сдружението „Мати Украйна“.

До края на тази седмица във Варна ще заработят гишета за издаването на документи за временна закрила във всички РПУ-та. В курорт „Златни пясъци“, където хотелиери са приели по-голямата част от бежанците и вече работи подобен пункт, ще бъдат разкрити още две места.

Голяма част от хотелиерите край Варна са поели ангажимент да извозват настанените при тях бежанци с автобуси, за да получат временен статут за престой у нас.

В края на миналата седмица областният управител на Варненска област Благомир Коцев съобщи, че собствениците на хотели ще бъдат компенсирани с 40 лв. дневно, за всички приютени бежанци, независимо от статута им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

1

Johnny B Goode

28.03 2022 в 16:13

Абе Тарабата, кюстендилските роми са много по-напред с морала и човечността от тебе.
Ти освен да се възхищаваш от сенилни диктаторчета, нещо друго в този живот направил ли си?