Реките Юговска и Чепеларска са отровени, властта видя опит за дестабилизация

Излива на водите е от хвостохранилището на „Лъки Инвест“ АД

OFFNews 22 февруари 2020 в 14:15 3554 1

Емил Димитров и областният управител на Пловдив Дани Каназирева

Има ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска, те са със завишено количество на цианид, съобщи БНТ. Замърсяването е в поречието на река Марица. Екоминистърът Емил Димитров пристигна сутринта в района на замърсяването.

Нерегламентирано заустване на производствени води от хвостохранилището на „Лъки Инвест“ АД е причина за замърсяването на реките Юговска и Чепеларска. Това установи извънредна проверка на Басейнова дирекция „Източнобеломоски район“, РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян. На място проверката извършиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева и експерти. 

От хвостохранилище е започнал излива на отровните води. При внезапна проверка на институциите в 5:30 часа тази сутрин са открити тръби, които са вкарани директно в реката и изливат част от течността на хвостохранилището.

Установено е, че в Асеновград отравянето на водите с цианиди е 15 пъти над нормата. Това обаче не пречи да се използва ВИК мрежата в Пловдив, където са излезли проби и там водата за пиене е годна за консумация.

“Голямо е замърсяването, не трябва да се случва по този начин. Не искаме да плашим никого. Експерти от РИОСВ - Смолян и Басейнова дирекция са установили система от тръби да прелива от хвостохранилището. Водата директно да се зауства в реката, което е недопустимо, защото то, ако може директно да се заусти, няма да има хвостохранилище има и аварии по помпите”, каза Емил Димитров, министър на околната среда и водите.

Дани Каназирева, областен управител на Пловдив, смята че замърсяването е умишлено и се цели някаква дестабилизация.

Атанас Марински, който е директор на фирмата замърсител, отрече да има нерегламентирани зауствания. “Никой не ми се е обадил, случайно разбрах, че има цианиди в реката и извиках лабораторията на КЦМ, за да видим какво става”, каза Марински.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство. Продължава проверката на полицията и прокуратурата.

“Деянието е криминализирано. Към момента се разследва и тепърва ще се разбере как точно е извършено замърсяването, но то е факт и при всички положения произтича от нещо. По какъв начин е предмет на разследване - кой е отговорен и кой го е допуснал или го е направил нарочно. В длучая има и двете форми на изпълнителното деяния - допуска, един вид не полага необходимата грижа и в следствие на това настъпват тези вредни последици”, каза Борис Михов от Районна прокуратура - Асеновград:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4109

1

Дедовия

22.02 2020 в 17:27

Нема да се плашите, щом ревизоро и пловдивската келнерка са пристигнали, всичко ще се замете под килима, най-много някой кокошкар да го отнесе.