Реки се надигат през уикенда, повече дъжд в неделя

OFFNews 15 май 2015 в 10:02 2605 2

Възможни са повишения на речните нива в западната и централната част от страната, съобщи МОСВ. Валежи се очакват през уикенда - утре около 3-10 л/кв.м, на места и повече, а в неделя - 5-20 л/кв.м.

През изминалото денонощие нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се задържали или са се понижили. Водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води.

Дунавски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се изменили от +5 см до - 23 см, изключение прави река Осъм при Изгрев с понижвние от -232 см.

Черноморски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се са се понижили с до - 5 см.

Източнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижавали с до - 17 см, повишения са отчетени в долното течения на река Сазлийка с до + 7см.

Западнобеломорски басейн: нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до - 6 см.

Вследствие на метеорологичната прогноза и хидрологичната обстановка, се очаква днес водните нива да се задържат или понижават. Краткотрайни повишения са възможни в западните и централни части на страната в резултат на снеготопене и очаквани валежи.

Дунавски басейн: повишения са възможни по течението на реките Огоста, Искър, Вит, Осъм. Според моделираните водни количества за река Искър прогнозираните водни количества на 15, 16 и 17 май ще са над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Според моделираните водни количества за река Янтра прогнозираните водни количества за 15, 16 и 17 май ще бъдат над средно многогодишната стойност. Водните нива ще са под прага за внимание.

Според моделираните водни количества за река Русенски Лом водните количества в долното течение на реката на 15, 16 и 17 май ще бъдат над средно многогодишните стойности като водните нива ще продължат да се понижават.

Черноморски басейн: нивата на реките ще се понижават.

Източнобеломорски басейн:

Река Тунджа – възможни са краткотрайни повишения в горното течение вследствие на валежи.

Река Марица – в резултат на снеготопене и валежи от дъжд са възможни краткотрайни повишения в горното течение на основната река и на притоците й.

Река Арда – в резултат на прогнозирани валежи са възможни краткотрайни повишения в горното течение на водосбора.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на двете реки ще са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: водните нива в басейна на реката ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: в резултат на снеготопене и прогнозирани валежи са възможни повишения във водосборите на реките Места и Струма. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!