Реки се надигат от утре, дъжд до 30 литра на квадрат

OFFNews Последна промяна на 06 май 2015 в 13:15 2847 0

Реки се надигат от днес, повишението на водните нива ще е по-значително от утре, съобщи МОСВ. В четвъртък на много места ще има валежи и гръмотевични бури.

Значителни по количество валежи ще се излеят утре в Северна България, а по-късно през деня и през нощта срещу петък и в Родопите и източните райони. Количествата за страната ще са между 5 и 20 л/кв.м, на отделни места между 25 и 35 л/кв.м.

Сега водните количества на по-голямата част от наблюдаваните реки са около праговете за високи води. През изминалото денонощие нивата им са се изменяли в границите от -15 см до +10 см. 

През следващите два дни са възможни значителни повишения на речните нива, вследствие на продължаващото частично снеготопене и прогнозираните количества дъжд.


Повишения са възможни по течението на реките Огоста, Искър, Осъм и за басейна на Янтра, както и за Провадийска, Камчия, Средецка, Факийска и Велека.


Източнобеломорски басейн:

• река Тунджа – възможни са повишения в долно течение

• река Марица – в резултат на снеготопене и валежи от дъжд са възможни повишения в горното течение на основната река и на Родопските й притоци

• река Арда – очакват се повишения в горното течение на реката и на притоците й : Есенишка, Черешовска, Бориковска, Текирска, Елховка, Черна и Бяла.


Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:

Водните нива в басейните на реките Марица и Тунджа ще са под праговете за предупреждение.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира:

Водното ниво на река Черна при Смолян се очаква да се повиши и да достигне жълтия праг на предупреждение на 7 май вечерта.

Водното ниво на река Елховска при Рудозем се очаква да се повиши и да достигне жълтия праг на предупреждение на 8 май рано сутринта. 

Западнобеломорски басейн : възможни са повишения на нивата в поречието на река Места, както и на притоците й: Честна, Вотрачка, Безбожна, Ретиже, Каменица и Костена. Повишения се очакват и в поречието на Струма.