Регионалният министър: Ремонтът на ''Дунав мост'' ще е на части, движението ще се осъществява в една лента

OFFNews 02 юни 2024 в 10:55 798 0

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

Регионалният министър Виолета Коритарова увери, че няма да се задълбочи кризата при преминаването на "Дунав мост", защото съоръжението не е ремонтирано 70 години и това вече е критично за неговата безопасност. 

"Няма за кога да губим повече време", коментира тя в студиото на "Събуди се" по повод започналия ремонт на "Дунав мост" край Русе.

По думите ѝ мостът ще бъде ремонтиран на части, движението по него ще се осъществява в една лента и ще се регулира от светофар.

"Има елементи от това доста сложно съоръжение, които трябва да бъдат ремонтирани изцяло и в двете ленти. Тогава мостът трябва да бъде затворен изцяло, но ще се постараем това да е за много кратко. Няма да се случи обаче в първата година на ремонта", подчерта тя и добави, че откриващата се фериботна линия ще компенсира натоварването в трафика.

По повод удължаването на АМ "Струма" Коритарова беше категорична, че 600-метровата отсечка край Симитли ще бъде построена.

"Да, те ще бъдат построени. В непрекъсната връзка сме с кметовете на общините, които са засегнати от тапите в конкретния участък. Миналата седмица реализирахме временна организация на движението край Симитли и нещата се подобриха. Това ни дава увереност, че нашето решение е правилно. Този 600-метров участък ще бъде изграден до началото на летния сезон", обеща тя.

"Този летен сезон не предвиждаме ремонти по АМ "Тракия". Има участъци, в които състоянието на асфалта не е добро в областите Ямбол и Сливен. Тя се предвижда да бъде ремонтирана, но това ще стане след края на летния сезон", посочи още министърът.

По думите Коритарова "магистралата София - Варна е проблем за всички и то от години".

"През последните 3 години нищо не беше извършено по така важната за Северна България АМ "Хемус". От март са възстановени дейностите по строителството по скоростния път и то след значителни индексации. Продължаваме да работим, но дори в първия участък, който е в най-напреднал етап на изграждане, към момента всички пътуващи виждат, че няма строителни дейности", подчерта тя.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II