Разказ от майката на Папи Ханс се падна на изпита по БЕЛ за 7 клас

30 минути преди края на изпита вариантът, по който писаха седмокласниците, изтече онлайн. От МОН ще коментират след проверка

OFFNews 19 юни 2024 в 12:36 10185 1

МОН

Снимка Александра Маркарян

Министерство на образованието и науката

Творбата "Изборът" на писателката Кристин Димитрова трябваше да преразкажат седмокласниците, които се явиха на Национално външно оценяване (НВО) по Български език и литература (БЕЛ), съобщи БНТ.

Над 59 хиляди седмокласници трябваше да пишат по Вариант 1, който беше изтеглен в МОН тази сутрин.

Преди края на изпита обаче вариантът на въпросите изтече в онлайн изданието на „24 часа“. Много от въпросите и задачите от него съвпадат с това, което седмокласници са споделили на излизане от изпита - че са разсъждавали върху цитат от произведението „Една българка“ и са преразказвали „Изборът" на Кристин Димитрова.

Пред bTV от Министерството на образованието са заявили, че ще изчакат официалния край на матурата и ще сравнят изтеклия вариант с официалния.

Това е първата година, в която се предоставя възможност на учениците за явяване на изпита на допълнителна дата в случай на болест, смъртен случай в семейството или друга уважителна причина.

В 7-дневен срок родителите подават заявления със съответните документи в РУО. В рамките на два дни РУО трябва да изпратят информация в МОН. Тогава със заповед на министъра на образованието и науката ще бъде определена дата за изпита до 10 август, обясниха от МОН.

Учениците днес работиха върху 26 задачи. В първата част са включени 25, от тях 18 са с избираем отговор, 6 – с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Тази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

Всички задачи от изпита са върху учебния материал по български език и литература от 5., 6. и 7. клас.

Втората част от изпита е с продължителност 90 минути. В нея седмокласниците ще създават текст – подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. Художественият текст е създаден специално за Националното външно оценяване.

Резултатите от изпита ще бъдат обявени до 2 юли 2024 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите