Разходки в планините, но без лифт, посещения на хижи и заслони

OFFNews Последна промяна на 04 май 2020 в 18:07 2176 0

Снимка Wikimedia

Нови правила за посещения в националните паркове "Рила", "Пирин" и "Централен Балкан" издадоха дирекциите на защитените територии, съобщиха от Министерството на околната среда и водите.

Посетителите трябва да спазват социална дистанция от минимум 2.5 метра. Не се разрешава струпването на компании и групи от туристи на едно място. При разговори с други хора трябва да се поставят маски или шалове. За достъп до парковете трябва да се използват само определените входно-изходни пунктове и да се следват маркираните туристически маршрути.

Забранява се използването на лифтове, посещения на хижи, заслони и други туристически обекти. Не може да се използват за пребиваване кътовете за отдих като беседки, навеси, маси, пейки, огнища, чешми и погледни места.

От парковите дирекции напомнят на туристите, че при посещения трябва да се спазват стриктно установените режими и правила за поведение.

На всички входно-изходни пунктове на защитените територии и в посетителските центрове са поставени на видни места указания. Публикувани са и на интернет страниците на дирекциите на парковете.

Следенето за спазването на мерките се осъществява от служителите на паркова охрана и контрол към съответните участъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови