Радев: Ще подкрепяме талантливите

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2017 в 20:03 2461 1

„Българското общество и институции ще продължат да подкрепят талантливите хора, отдадени на прогреса и на утвърждаването на авторитета на българската държава“. Това заяви президентът Румен Радев, който участва днес в откриването на Десетата национална археологическа изложба.

Събитието бе в Националния археологически институт с музей при БАН, на което бяха представени най-интересните и впечатляващи открития и проучвания от изминалия активен археологически сезон.

Президентът поздрави археологическите екипи за постигнатите успехи и разкрития през 2016 г. и подчерта, че Националният археологически институт с музей при БАН, както и археологическите музеи в страната, имат своята важна социална и образователна роля за обществото ни.

„Нещо повече, вие разкривате широки хоризонти за българското културно наследство по света. Всички открития, които засягат културното развитие на цивилизациите по нашите земи, предизвикват огромен интерес и са събитие от световна величина“, посочи Румен Радев.

Държавният глава заяви също, че участието му в откриването на Десетата национална археологическа изложба е и „знак на уважение към огромното историческо и културно наследство, към тази богата история, вградена в българската земя и кодирана в българския дух“.

„Трябват много любов и изкуство, за да разгадаеш загадките на миналото, бита и духовността на хората, населявали нашите земи преди хиляди години“, обърна се президентът към участниците в археологическите експедиции и им пожела много успехи и нови разкрития за богатото културно наследство на земите ни.

На откриването на изложбата присъстваха министри, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, дипломатически представители, културни дейци и много граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови