Радев качи Пендаровски на правителствения самолет за Рим

Надявам се да възстановим доверието и най-трудните въпроси в бъдеще да ни сближават, каза македонският държавен глава

OFFNews 26 май 2021 в 14:29 2310 0

Държавния глава Румен Радев се срещна с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски на Международно летище Скопие, където северномакедонската делегация се присъедини към българската за отпътуване към Ватикана и Рим, Италианска република.

Радев води българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква във Ватикана по повод 24 май. Тази година с българския правителствен самолет към Вечния град ще пътува и делегация от Скопие, ръководена от президента Стево Пендаровски.

Преди съвместното пътуване с българския си колега до Светия престол, държавният глава на югозападната ни съседка Стево Пендаровски направи кратко изявление на международното летище в Скопие, в което изрази надежда, че в бъдеще най-трудните въпроси между двете страни ще ги сближават.

Македонският президент изрази увереност, че всички спорни въпроси между двете държави ще бъдат разрешени.

„Трябва да възстановим доверието с България и да обсъждаме най-трудните въпроси, които в момента ни разделят, като приятели. Надявам се, че в бъдеще те ще ни сближат“, заяви Пендаровски.

Румен Радев и колегата му от Северна Македония ще почетат заедно делото на светите братя Кирил и Методий в Рим.

Утре двамата президенти ще посетят базиликата "Санта Мария Маджоре" в италианската столица, където през девети век папа Адриан втори благославя българската азбука и написаните на нея книги от светите братя Кирил и Методий.

"Благодаря на президента Пендаровски, че той прие моята покана заедно да отидем до Рим, заедно да почетем светите братя Кирил и Методий, заедно да пътуваме, заедно да се върнем, защото ние с хипотези, нашата взаимна воля, за предците, която ще бъде с протокол", каза българският президент.

Той подчерта, че страната ни подкрепя европейския път на Скопие.

"България е най-големият приятел на Република Северна Македония и никой повече от нас не иска те наистина да имат тази перспектива. В същото време, пътят за нейното постигане минава най-вече през София. Ние искаме да видим устойчив, необратим процес, а не само декларации", каза държавният глава.

Днес в представителството на европейската комисия в Рим Румен Радев и Стево Пендаровски ще присъстват на подписване на споразумение за сътрудничество между БТА и информационната агенция на РСМ.

В четвъртък държавният глава и българската делегация ще бъдат приети на аудиенция от папа Франциск.

По-късно президентът на присъства на Света литургия в базиликата "Сан Клементе", където светите братя Кирил и Методий са служили за първи път на български език. В базиликата се намира и гробът на свети Кирил.

В петък президентът ще се срещне с италианския си колега Серджо Матарела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови