Работещите в градския транспорт излизат на протест заради ниски заплати

OFFNews 11 декември 2023 в 11:08 1010 2

синдикат

Снимка ФТС

Протест.

Федерацията на транспортните синдикати (ФТС) към КНСБ започва от днес протести във връзка с предстоящото приемане на бюджета за 2024 г. и недостатъчните средства, предвидени за увеличаване на възнагражденията в градския транспорт в страната.

На превозните средства и по билетните каси и работните места на служителите в цялата страна ще бъдат поставени протестни табели.

Това е само първа стъпка за мирно изразяване на недоволство и несъгласие с така предложения Бюджет 2024 от страна на работещите в системата на градския транспорт, съобщават от профсъюза.

Искането на КНСБ и ФТС за 37 млн. лв. повече средства за увеличение на заплатите в сектора е свързано с желанието ни за защита на професионалните и социалните интереси на работещите в градския транспорт, допълват от там.

Социалното напрежение в градския транспорт в страната расте с всеки изминал ден поради факта, че заплатите в сектора са изядени от инфлацията и изпреварващия ръст на доходите в частния сектор. Всекидневно напускат служители, които търсят по-добри условия на труд в частния сектор макар и на по-ниско квалифицирани работни позиции. На мястото на пенсионираните служители не постъпват нови заради ниските стартови възнаграждения и липсата на перспективност. Всичко това води до натрупване на големи количества извънреден труд, достигащи до над 250 хил. часа за тази година в някои от дружествата. Този положен извънреден труд пряко оказва негативно влияние върху безопасността, която предлага градският транспорт, обясняват от синдиката.

Липсата на кадри е повсеместна – от водачи, през инженерен персонал до механици, обслужващ и почистващ персонал.

За наше огромно учудване и съжаление не получихме разбиране нито от финансовия, нито от транспортния министър, заключават от КНСБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

2

edin slep

11.12 2023 в 13:25

Преди години нямаше работа и бе голяма работя някой да си намери работа като шофьор в градски транспорт. Значи страната се движи в правилна посока.

400

1

демотиватор

11.12 2023 в 12:07

Нема проблем, Очите и на вас ще даде- заемите за к'во са... (ジ)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки