Проучване: София е най-некорумпираният град в България

OFFNews 15 юли 2015 в 20:00 4669 6

София е градът с най-ниско ниво на корупция в България. Това сочи проучване на "Барометър България" за отношението на българите към нивата на корупцията, доверието в партиите и политиците в няколко големи града в страната - София, Пловдив, Велико Търново, Русе и Стара Загора.

Най-корумпираният град в България се оказва Русе, тъй като над 50% от анкетираните жители на общината са посочили, че им е бил искан подкуп.

На следващите места се подреждат Велико Търново, Пловдив, Стара Загора.

Въпреки че най-малко анкетирани са посочили, че им е искан подкуп в София - 25 на сто, 21% от анкетираните са на мнение, че корупцията в столицата се увеличава. 18% от жителите на столицата смятат, че тя намалява.

Според анкетираните в столицата най-високо е нивото на корупция в данъчната администрация. Жителите на Стара Загора, Пловдив и Русе пък са посочили, че най-много корупция има в общинската администрация. Според живеещите във Велико Търново пък нивото на корупцията е най-високо в сферата на здравеопазването.

Според европейско изследване средното ниво на корупцията в България е около 30%. Според тези данни страната ни се нарежда на първо място по даване на подкуп, обясниха от "Барометър България".

Най-висока е корупцията в Русе, но и в другите общини тя е над средното ниво. Администрацията в общината е на първо място като най-корумпирана, най-често се искат подкупи оттам", допълниха те.

Според европейските данни България продължава да бъде една от най-корумпираните страни в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!