За първи път магистрат влиза в затвора за корупция

OFFNews 14 юли 2015 в 21:05 9570 11

Снимка БГНЕС

Румен Пенев.

Върховният касационен съд осъди бившия прокурор от Районна прокуратура - Шумен Румен Пенев на 3 години ефективно наказание лишаване от свобода за поискан и получен от него подкуп. Това е първият случай на осъден магистрат за корупция.

Пенев е признат за виновен по чл. 304б, ал.1 от НК - "Който поиска или приеме дар или каквато и да е облага, която не му се следва, или приеме предложение или обещание за дар или облага, за да упражни влияние при вземане на решение от длъжностно лице или чуждо длъжностно лице във връзка със службата му, се наказва с лишаване от свобода до шест години или глоба до пет хиляди лева."

С настоящето решение ВКС измени решението от 17.11.2014 г. на Софийски апелативен съд, с което САС е намалил размера на наказанието „лишаване от свобода”, наложено от първоинстанционния съд - от 3 години и 6 месеца на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Настоящето решение е трето по ред, след като с две предходни свои решения ВКС върна делото на Софийски апелативен съд за ново разглеждане само в частта относно размера и начина на изтърпяване на наказанието.

Прокурор Румен Пенев беше арестуван в центъра на Шумен с белязани пари. В обвинителния акт държавното обвинение твърди, че през октомври 2011 година Пенев е поискал подкуп в размер на 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Срещу адвоката е образувано производство за извършена документна измама.

Именно във връзка с делото адвокатът се свързал с прокурор Пенев, който му поискал подкуп, като исканата първоначална сума била в размер на 25 000 лева, но в последствие поисканата сума е била 21 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews