Протестът в "Орландовци" премина без сблъсъци (обновена 22:05 ч.)

ОFFNews 17 юни 2015 в 19:45 7040 7

Снимка OFFNews

Снимка от протеста на 16 юни.

Пред читалище "Райна Княгиня" в квартал "Орландовци" в София започват да се събират протестиращи срещу ромското беззаконие, предаде "Фокус".

22:05 часа: Четвъртата вечер на протести в "Орландовци" срещу ромската безнаказаност приключи без сблъсъци. Протестиращите бяха около 150 души, като униформените бяха повече от тях.

21:15 часа: 
Протестиращите се опитват да влязат в ромската махала, но жандармерията и три камиона им препречват пътя.

Улиците „Мара Бунева” и „Железопътна” са затворени за движение, а 8 души са седнали на пътя зад камионите, които са спрели движението.

20:53 часа
: Малко над 150 души са се събрали на протеста. Досега жители на „Орландовци” са събрали 600 подписа за изселването на ромите от квартала, съобщи "Фокус".

Хората искат регистрациите на ромите в квартала да бъдат проверени, да бъдат бутнати незаконните постройки, да се инсталира наблюдение с камери и да се оправи осветлението за през нощта, като дотогава има патрули.

20:24 часа
: Протестиращите са около 100 души, няма скандирания, всичко е спокойно.

Протестиращите носят българските знамена, като към тях се присъедини и ромско семейство, което се намира в местното кафе на площада. Те твърдят, че не се страхуват, защото всички ги знаят.

На място има засилено полицейско присъствие, жандармерия, конна полиция, както и водни оръдия и линейка. Засега всичко е спокойно.

"По мое лично мнение, мисля, че емоцията вече падна. До преди 20 минути имаше около 15 души в кв. „Орландовци” и нямаше никакво напрежение. Обстановката е абсолютно спокойна", заяви директорът на СДВР Младен Маринов пред "Фокус".

Според него протестът е бил насрочен за 18:30 часа, но изтъкна, че снощният е започнал към 20:30 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови