"Джанго с окови"

Николай Фенерски Последна промяна на 17 юни 2015 в 10:20 13613 33

„Джанго без окови“ е последният филм на оня луд Тарантино. Той много обича старозаветните око за око и зъб за зъб сюжети. Понеже те винаги продават добре. Замисляли ли сте се, че повече от четири пети холивудска продукция е на тема отмъщение. И всички уестърни до един. Отмъщението е такъв сюжет, който винаги по един първичен начин държи съспенса до края и когато вече всички са отмъстени, когато Хитлер е взривен в операта, а Джанго е избил до крак всички гадни копилета, на нас зрителите ни става едно такова драго, мило, много очистващо, всичко си е на мястото, справедливостта е въздадена тук и сега. Това искаме ние всички, справедливост. Ама светът ни не е устроен така, няма такъв физически закон за справедливост. Тук и сега не е мерилото за справедливостта. Това е един от първите постулати на разума. Тук и сега може да искат справедливост само умствените недорасляци.

И поради това, че недорасляците са преобладаващата част от обществото, в което живеем, се нуждаем от обществено целокупно отмъщение. Сладко отмъщение. В „Джанго“ главният герой е един черен, който с помощта на един свестен бял успява да си отмъсти и дори да въздаде възмездие на мнозина бели боклуци, като ги изтрепва до крак, разлива им мозъците, пръсва им черепите, подпалва ги и накрая си тръгва със своята любима доволен и честит.

Доволни и честити ли ще бъдете, ако подпалите и взривите всички цигани в България? Като си отмъстите за кражбите, изнасилванията, убийствата на конкретни цигани, които са извършили такива престъпления, ще продължите ли да си отмъщавате и на белите, които са правили такива мерзости? Или вие смятате, че всички цигани до един са носители на една обща душевност и не са индивиди всеки със свой характер и облик? И поради това ви трябва едно „генерално решение“? Една позната, която няма да казвам какво работи, често споменава, че Аденоид Хинкел е сгрешил с евреите, трябвало, твърди тя, да почне с джипситата. Гледам я, слушам я, чудя се и се мая. На нейното мнение са повечето мои български сънародници. Те смятат циганите за втора ръка, за некачествен материал, за генетично обременено племе, което не заслужава да диша същия въздух като тях, понеже е порочно, крадливо, миризливо и не обича да мисли, да чете, да планира дългосрочно.

Когато на някого едно общество му изглежда като маса, като нещо аморфно, несъстоящо се от единици, като мравуняк или пчелен кошер, в който владее матрицата и отделната личност липсва, аз си мисля, че този човек сам е част от кошер, от матрица, в която някой друг мисли вместо него, пчелата майка например, тя взима решенията, ти само отиваш в Орландовци или на майна си райна и почваш да хвърляш камъни и бензинови коктейли, изпълняваш нейните заповеди, без да се замисляш, без да бъдеш личност, без да ползваш човешкото си преимущество по предназначение. В матрицата обичат да мразят. И мразят да мислят. Стършелът майка е иззел тая функция.

Не искам никой да се опитва да мисли вместо мен и да ми казва кой е добър и кой лош. Не искам нито соросоидите да ми казват какво е демокрация, нито кретените да ми обясняват какво е патриотизъм. Моята глава ми служи добре засега, слава Богу, и имам все още възприятия за истина и лъжа, за манипулация и масова измама. Пак ли да ви разказвам за своите обединени цветове, пак ли да припомням циганските си приятелства и приключенията си в махалата? Не може да обвиниш един етнос в нещо! Това е престъпление спрямо разума! Не, няма да се преразказвам, само се сещам, че най най любимият ми филм, най-тъжният филм, който съм гледал, е „Дом за вешанье“ на Кустурица. Филм, който сектата на шалчетата не може да разбере. Филм, който повечето нормални хора гледат в захлас, на който се смеят и плачат едновременно и неотделимо. Филм за циганите. Кустурица ни ги е показал толкова ярки, толкова плътни, че може и да не гледате други шедьоври като „Срещал съм и щастливи цигани“, между другото пак от сръбски режисьор, как така ония там малко по на запад успяха да намерят художествени образи за тях, как успяха да открият красотата в културата им, а ние тук сме обречени само на отрицание и злоба? Пак риторични въпроси. Не знам как. Тука е така. Тука трябва да имаме на кого да си отмъщаваме. По възможност на цял един етнос. Не на отделните орки, не по правилния път и начин.

Клишетата спрямо „житаните“ са не едно и две. „По комунистическо си седяха в махалите и не се отваряха много“ например... Тогава държавата ги е приучвала лека полека към труд. Вие трудовите хора искате всички да се трудят като вас. А аз искам да не се трудя, искам да съм щастлив циганин, искам да изкарвам малкото дни от ограничения си на планетата Земя живот без да ходя на работа от седем до пет, ако може... В това ли ги обвинявате, че не си падат по работно време и шефове? И вие не си падате, ама сте принудени, нали? И понеже не можете да избягате от кредита, който ви е стъпил на вратлето, си намирате удобната жертва за мразене и отмъщение, ония безгрижните, дето винаги ще намерят начин да имат печено агне по Гергьовден, дори този начин да е незаконен.

Някога циганите влизаха в двора на баба и крадяха агнетата ни около празниците. Опитваше се тя да ги опази, но по-често без успех. После един следобед се събудих, когато едни циганчета бяха прескочили оградата ни и си беряха от черешата в двора ни. Развиках се, те се разбягаха. Не ги намразих. Не мога да ги мразя. Омразата не ми е вътрешно присъща. Омразата е чувство от друг порядък, който липсва в моята душевна парадигма. Не оправдавам кражбата, но и аз съм извършвал такава. Не понасям лицемерието и „стрелбата в гръб“. Обичам Висоцки. Голям циганин беше той. Обичам и Джанго. Райнхард. Един циганин, който промени музиката. Обичам истинската свобода на Човека. И всеки опит тази свобода да бъде вкарана в калъпите на съвременните спекуланти, били те от соросоидните и нечистоплътни „ромски“ непеота или от псевдопатриотичните или квазинационалистични партийки и едноклетъчни структури, е гнусота на гнусотите.

Аз си говоря с цигани. Като човек с човек си общуваме. По телефона, на живо... Всеки един ден.

Добре де, не ви ли става тъжно, когато видите стадо от хора? Няма значение дали е съставено от цигани и орки или от ултраси и тъпунгери... Много тъжно. До болка тъжно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.06 2015 в 11:55

четете, бе, тъпунгери! четете първо, после осмислете и чак след това коментирайте.

и то коментирайте само тогава, ако имате какво да добавите към написаното от Фенерски.

защото вие сте тъпунгерите, цигански мангали и български мангали, за които Фенерски пише. вие сте бялата измет, която постоянно търси отмъщение от мангалите или политиците.

вие сте бялата измет, която не може да сложи ред и да намери хармония в собствения си живот, а обвинява мангалите и иска да ги види отново в трудови войски.

пожелавам ви само добри неща, защото добрите и мъдрите и просветени хора са способни на велики дела. не искам да сте злобни и отмъстителни, не ви мразя, но смятам, че по нищо не отстъпвате на циганските мангали, когато искате да ги размятате от техните гета и да ги накарате да ви се подчиняват. когато се държите животински, не сте по-различни от полуживотните.

лек ден.

п.п. Фенерски, много добра статия.
не обръщай внимание на негативните коментари.
не обръщай внимание и на моя коментар.

18.06 2015 в 21:11

Повече харесвах "Манго с окови".

18.06 2015 в 20:25

"Оффнюз",имам една молба-да открием дарителски фонд за Фенерски,защото като закъса за пари започва да пише,а пък като напише нещо,иска и да го публикува,така,че да си тегли парите от фонда,ама моля Ви-не го побликувайте!

18.06 2015 в 17:42

Браво на Фенерски. Това че на биороботите не им харесва истината си е техен проблем.

18.06 2015 в 15:57

Фенерски , сега ще ти кажа как се препитаваш ти : блееш по цял ден и фиксираш най-актуалните теми , и после написваш въшлив текст , който задължително трябва да е контрапункт.Щото само така можеш да предизвикаш някаква реакция на умрялото си буквоплетство!
Момче,ти въобще не си добре!Колкото и да се опитваш да си намериш стил и ниша,не ставаш.Пълна циклофрения.
Тука го раздаваш даскал.Ако изобщо си такъв,то ти си мултипликатор на грозна , конформистка контракултура.
Говориш,че няма омраза у теб.Не знам.Но,със сигурност няма съвест и произтичащата от това отговорност.
Ако наистина симпатизираш на паразитите и крадците,това е защото са ти себеподобни.Ти си от тези,дето "чекат" разни тъпотии,търсят начин да са забелязани и публикувани с едничка цел-некой лев!
Болно копеле си ти!Много болно!

18.06 2015 в 11:09

Фенерски ли си, Лампов ли си - да те светна - Аденоид Хинкел много право е преценил че евреите са висшите паразити на човечеството, а циганите нисшите паразити на човечеството. Затова се е запретнал да ги унищожава.
Като автор кво да ти кажа - ти си и тако и вако - просто оборот да става - веднъж си с руснаците, кога има сметка и ти изнася си против тях. Същите работи правиш и с комунисти, фашисти , цигания и т.н. Помниш ли как се възмущаваше кога разказваше как една мангалка счупила пръстите на ръцете на детето си за да има добра визия на просек и така да бъде доходоносно. Тача че от мен да знаеш светещи авторе - тия мангалите са генно направени така че само да едат, серат и се размножават - и нищо друго. Ако между тях има изключения - те са минимален процент

18.06 2015 в 09:58

Циганите са били прогонени навремето от Индия именно заради манталитета им. Там тяхната каста е била наричана "недосегаемите".

Скитайки по света, те никога не са си направили държава (за разлика от българите, които винаги са имали държави). България е първата държава, в която те има вероятност да станат мнозинство, но тъй като те са предобщество, в този момент държавността ще се изгуби и ще настане хаос. Държавата е сложно образование, договор между хората за определени правила на съжителстване, а в статията се спомена, че те не искат правила, само свободи!

17.06 2015 в 18:25

А не поставя ли всички българи под знаменател хейтъри. Какво им пречи на циганите, да речем, на село да си засадят храна в дворчето? Какво им пречи да работят през сезона? В нашето село надникът е 25 лв. От 4 околни села не могат да съберат общо 20 работници. Виж в кръчмата се събират повече.

17.06 2015 в 17:05

Не изопачавайте това, което авторът е написал. Не става въпрос за това дали е редно циганите да крадат. Става въпрос за това, че не всички цигани са лоши и поставянето им под един знаменател е признак на общество с дълбоки проблеми. На циганите никой не помага и те правят каквото могат, за да оцелеят. И не ми излизайте с това, че социалните помощи са помощ. Това не е помощ, това е един лесен начин държавата да си измие ръцете и да каже - ето ние се грижим за всички. Не не се грижим, никой не дава пет пари за циганите. То и за българите, но за циганите въобще. В много села и махали кметовете/циганските тартори са им прибрали личните карти срещу вересии и им дават социалните им помощи, когато преценят и по избори. Но не, българинът не може да възроптае срещу правителството, срещу властимащите и да признае, че обществото е болно. Не е винвона полицията и съдът, които оставят главните виновници ненаказани. Циганите са виновни. Толкова е просто.

17.06 2015 в 16:55

Ами дайте никой да не се труди! Чии агнета ще крадем? От чии данъци ще получаваме пенсии! Няма да има ток, лекари, държава. Когато един етнос живее от ВЕКОВЕ по земите ни и не се е интегрирал, означава, че майсторски се съпротивлява. Щото паразитирането е по-лесно. Пример от вчера- циганин учи детето си да вика на майка си "тъпа п$$$%"! И всички се смеят със сълзи! А образовай после!