Протестът на миньорите от "Оброчище" приключи

ОFFNews 05 април 2017 в 17:10 2461 0

Миньорите в мина „Оброчище“ прекратиха протеста, който обявиха, заради забавени възнаграждения и ваучери за храна за месец февруари.

Миньорите, които бяха останали под земята, излязоха навън, след като беше подписан Колективен трудов договор между синдикатите и работодателя.

Проверката на Инспекцията по труда обаче продължава, тъй като все още работниците, работещи при специфични условия на труд, все още не са получили ваучерите си за храна за месец февруари.

20 миньори прекараха последните 3 дни под земята, за да заявят позицията си. 

Новината за подписването на колективния трудов договор научиха от омбудсмана Мая Манолова, която слезе на 350 м под земята, за да информира протестиращите. 

„По основните въпроси, които поставиха миньорите, е постигнато споразумение, което се отнася до увеличение на работните заплати със 158 лева,  на надбавката за прослужено време от 0.6% на 0.8%, на заплащане на ваучери и за труд в почивни дни, за осигуряване на транспорт от страна на работодателя за работниците, които пътуват до мината, за редовно извършване на медицински прегледи, предвид високо-рисковата дейност на подземните миньори. Също така  се договорихме, че хората, които са образно казано репресирани след стачката, а именно спрян им е токът в квартирите, които им предоставя мината, ще получат възможност да се върнат в тези квартири“, каза омбудсманът.

По думите й, се е наложило повторно да идва в мината, защото подписаното на 24 март т.г. споразумение между концесионера и миньорите не се изпълнява, заради което работниците настояха за КТД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!