Продължава протестът на миньорите от "Оброчище", 50 от тях почнаха гладна стачка

ОFFNews 22 март 2017 в 18:03 3039 0

Миньорите от мина "Оброчище" продължават да недоволстват срещу ниските си трудови възнаграждения и концесионера на мината, предава БНТ.

Работниците от четвъртото по големина в света находище на манган край село Оброчище протестират срещу забавянето на заплатите си и неизплащането навреме на ваучерите за храна.

Те твърдят, че от 10 години трудовите им възнаграждения не са променяни. По думите им част от тях получават основна заплата от 460 лева, колкото е в момента и минималната заплата за страната. От известно време е спрян и безплатния транспорт до мината. В момента искането им вече не е за по-високи заплати, а за преразглеждане на договора за концесия на мината. 

Общо 50 работника започнаха гладна стачка днес. 

Началото на протеста беше преди седмица с искане за по-високи заплати и възстановяване на социалните придобивки.

Сега миньорите искат да бъде спасена мината, защото според тях тя се намира в опасност.

Помпите, които източват водата от галериите са спрени, и ако не бъдат пуснати до 3 дни, рудникът ще бъде наводнен. А това означава, че миньорите остават без работа. Сега те настояват държавата да се намеси и да преразгледа концесионния договор.

Те искат мината да бъде отдадена на концесия на друга фирма.

Днес работещите в рудник “Оброчище” подадоха жалба в прокуратурата в Балчик затова, че работодателят им не ги допуска до галериите. Те заявиха, че ще съдят фирма “Евроманган” за неизплатените с месеци заплати и за забавените ваучери за храна.

Преди четири дни стотина миньори блокираха за кратко пътя Добрич – Албена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови