Quantcast

Протест иска оставката на екоминистъра Нено Димов

OFFNews Последна промяна на 24 януари 2019 в 06:44 3134 2

Протест с искане за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов свиква днес коалицията "За да остане природа в България". Природозащитниците настояват за нея от постановяването на окончателното съдебно решение за Пирин, което спря изграждането на втори лифт.

Сборният пункт е пред сградата на Министерския съвет, а началният час - 18:30 ч.

"Спасихме Пирин засега! Искаме оставката на министър Нено Димов. Той предложи промените в плана за управление на Национален парк Пирин, за да позволи строителство и сечи. Правителството ги одобри. Ние обжалвахме и спечелихме съдебното дело на последна инстанция - пишат от коалицията. - Премиерът Бойко Борисов трябва да поеме политическата отговорност за незаконното решение на Министерски съвет за Пирин и министърът на околната среда Нено Димов трябва да подаде оставка. Въобще не става дума за втората кабинка, за поминъка или за спорта на децата. Става дума за това как държавата работи само в полза на своите икономически обръчи.

Да се съберем. И не само в София. Пирин е на всички българи!“

В края на миналата седмица природозащитниците изпратиха официално писмо до премиера Бойко Борисов с искане за спешна среща след окончателното решение на Върховния административен съд.

Те настояват за поемането на лична отговорност "за направените нарушения на българското и европейското законодателство". Искат и обсъждане на вариантите за устойчиво развитие на Пирин.

Освен оставката на Димов, от коалицията настояват премиерът Борисов да отстрани директора на Националната служба за защита на природата Мирослав Калугеров заради тяхното "дългогодишно въвеждане в заблуждение на правителството за законовата ситуация в Национален парк Пирин и разпоредбите на европейските директиви".

"Техните грешни представи за Натура 2000 са залегнали в проектозакона за изменение на Закона за биологичното разнообразие, който в момента е съобразен с европейските директиви, и настояваме проектът да бъде оттеглен и сериозно преработен", пишат те.

На 16 януари петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“, приети от Министерски съвет на 29 декември 2017 г. Същата вечер природозащитници отпразнуваха пред МС решението и поискаха оставката на министър Димов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8284

2

Kristiano789

24.01 2019 в 12:12

Тея еколози винаги си намират за какво да протестират. В случая защо недоволстват като това дето искаха стана?

4908

1

zuljin

24.01 2019 в 07:07

Оставка за целия МИЛИЦИОНЕРСКИ кабинет!!!