Quantcast

Правителството официално отмени решението си за Пирин

OFFNews Последна промяна на 23 януари 2019 в 13:37 4339 1

Министерският съвет официално отмени решението си за промените в Плана за управление на Национален парк „Пирин“. 

Решението за промените беше взето на 29 декември 2017 г.

Преди дни обаче петчленен състав на Върховния административен съд го отмени окончателно. 

Решението на кабинета разширяваше възможностите за строежи в националния парк, обявен от ЮНЕСКО през 1974 г. за обект на световното наследство. То предизвика протести в София и други градове у нас и в чужбина.

По предложение на екоминистър Нено Димов правителството одобри частично изменение в Плана за управление на парк „Пирин“, с което се дава възможност за строителство и за извършване на водохващания на 48% от територията на целия парк. Решението бе мотивирано със строителството на втори лифт в Банско.

Делото бе образувано по 2 касационни жалби – на Министерския съвет на Република България и на министъра на околната среда и водите. До обжалването се стигна след като тричленен състав на ВАС реши в края на юли м.г., че с промените в плана за управление на парк „Пирин”, обявен от ЮНЕСКО през 1974 г. за обект на световното наследство, са нарушени разпоредби от българското и международното право.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8284

1

Kristiano789

23.01 2019 в 16:40

Много умно, няма що. Правителството се е уплашило от зелените, няма друго обяснение за тази глупост, която тръгна от ВАС.