Производителят за млякото желе: Може да е заради по-висока температура, не влияе на качествата и безопасността му

Александра Маркарян Последна промяна на 18 септември 2020 в 12:23 14887 6

На какво се дължи подобната на желе консистенция на кисело мляко и опасно ли е това? Главният технолог на фирмата производител МПП "Милки Груп Био" ЕАД инж. Йордан Табаков отговори на въпросите на OFFNews, след като публикувахме информация за видео на потребител.

"Искам да Ви уверя в качеството на произвежданото от нас кисело мляко - пише инж. Табаков. - Изгледах внимателно видеоклипа, който сте ни изпратили. Подобна провлаченост на млечнокиселите продукти може да се дължи на по-висока температура при заквасване или прекъсване на температурната верига на съхранение на продукта. При съхранение при по-висока температура млечнокиселите бактерии започват да произвеждат  екзополизахариди, които придават на киселото мляко провлачена консистенция.

Искам да Ви уверя, че това по никакъв начин не влияе на хранителните и вкусови качества на киселото мляко, както и на неговата безопасност като хранителен продукт."

Обвиненията, че застрашаваме здравето на потребителя и неговата безопасност са безпочвени и необосновани, подчертава той.

"Лично искам да Ви уверя, че взимаме под сериозно внимание сигналите от всеки клиент.

За конкретния случай сме дали проби от продукта в лабаратория и направихме вътрешна проверка по случая.

Отклонения в рецептурата и условията при производство не сме констатирали.

Такива проби даваме ежемесечно в акредитирани лаборатории и следим стрикно показателите за отклонения", допълва инж. Табаков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5458

6

zuljin

22.09 2020 в 10:20

"1 защо бактериите произвеждат екзополизахариди само в долната част на млякото?
2 как точно да повторим експеримента и да накараме и други млека да образуват екзополизахариди? Кажете при какви температури и за какви времена да ги сложим."

Няма как да ти отговорят на въпроса, защото всичко е направено с умисъл. ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!

5458

5

zuljin

22.09 2020 в 10:14

"В 125-о училище всички продукти са от тая фирма, познайте защо."

Е това каза всичко... Саяна е фирма близка до Фандъкова или друг от управляващите.

Отдавна ги подозирам тия нещастници. Не им е чиста работата. Преди няколко години купиха една от "бутиковите" млекарници на Добрев и тихомълком подмениха само продуктите вътре, с надеждата повече от редовните клиенти на Добрев да се излъжат и да си купят Саяна. Жалка работа!!!
Аз сиренето го върнах на секундата, след като на касата разбрах, че не е Добрев...

5014

4

Диди

19.09 2020 в 16:16

Не променял вкусовите му качества? То е отвратително да го гледаш как се провлачва /като... / па да го ядеш е все едно да благославяш тоя "главен технолог"

1011

3

Bezpara

19.09 2020 в 09:14

въпроси към г-н технолога:
1 защо бактериите произвеждат екзополизахариди само в долната част на млякото?
2 как точно да повторим експеримента и да накараме и други млека да образуват екзополизахариди? Кажете при какви температури и за какви времена да ги сложим.
3 за БАБХ щом пишело йогурт значи може да има какво ли не вътре. Вие гарантирате ли че НЯМА СГЪСТИТЕЛИ?

3525

2

tough

18.09 2020 в 13:48

Кажи му "Саяна" и не го обиждай повече. В 125-о училище всички продукти са от тая фирма, познайте защо. Заради високото качество, разбира се :D

1502

1

tarabata

18.09 2020 в 12:39

мда, само дето не е кисело мляко.