Производителят за млякото желе: Може да е заради по-висока температура, не влияе на качествата и безопасността му

Александра Маркарян 18 септември 2020 в 12:23 20848 6

На какво се дължи подобната на желе консистенция на кисело мляко и опасно ли е това? Главният технолог на фирмата производител МПП "Милки Груп Био" ЕАД инж. Йордан Табаков отговори на въпросите на OFFNews, след като публикувахме информация за видео на потребител.

"Искам да Ви уверя в качеството на произвежданото от нас кисело мляко - пише инж. Табаков. - Изгледах внимателно видеоклипа, който сте ни изпратили. Подобна провлаченост на млечнокиселите продукти може да се дължи на по-висока температура при заквасване или прекъсване на температурната верига на съхранение на продукта. При съхранение при по-висока температура млечнокиселите бактерии започват да произвеждат  екзополизахариди, които придават на киселото мляко провлачена консистенция.

Искам да Ви уверя, че това по никакъв начин не влияе на хранителните и вкусови качества на киселото мляко, както и на неговата безопасност като хранителен продукт."

Обвиненията, че застрашаваме здравето на потребителя и неговата безопасност са безпочвени и необосновани, подчертава той.

"Лично искам да Ви уверя, че взимаме под сериозно внимание сигналите от всеки клиент.

За конкретния случай сме дали проби от продукта в лабаратория и направихме вътрешна проверка по случая.

Отклонения в рецептурата и условията при производство не сме констатирали.

Такива проби даваме ежемесечно в акредитирани лаборатории и следим стрикно показателите за отклонения", допълва инж. Табаков.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    7014

    4

    Диди

    19.09 2020 в 16:16

    Не променял вкусовите му качества? То е отвратително да го гледаш как се провлачва /като... / па да го ядеш е все едно да благославяш тоя "главен технолог"

    3011

    3

    Bezpara

    19.09 2020 в 09:14

    въпроси към г-н технолога:
    1 защо бактериите произвеждат екзополизахариди само в долната част на млякото?
    2 как точно да повторим експеримента и да накараме и други млека да образуват екзополизахариди? Кажете при какви температури и за какви времена да ги сложим.
    3 за БАБХ щом пишело йогурт значи може да има какво ли не вътре. Вие гарантирате ли че НЯМА СГЪСТИТЕЛИ?

    5712

    2

    tough

    18.09 2020 в 13:48

    Кажи му "Саяна" и не го обиждай повече. В 125-о училище всички продукти са от тая фирма, познайте защо. Заради високото качество, разбира се :D

    3232

    1

    tarabata

    18.09 2020 в 12:39

    мда, само дето не е кисело мляко.
     
    X

    Историята на коледните лампички