Откриха българско кисело мляко, което се точи като желе. Опасно ли е това?

Александра Маркарян 17 септември 2020 в 11:53 74763 6

На кисело мляко, което се точи "като желе", е попаднал потребител, който публикува видео в You Tube.

"Страхотно кисело мляко! Такова никой не е ял досега - казва той и бръква във втора кофичка, в която консистенцията е същата - желе, по думите му. - В тази кофичка имаше пак такова желе и си помислих, че е развалена кофичката."

Човекът отваря нова кофичка пред камерата. Годността на млякото в нея според етикета е 21 септември 2020 г. Уточнява, че датата е 10 септември. Какво вижда?

"Отваряме и отгоре няма проблеми. Обаче като махнем горния слой и отиваме на желето. Страхотно! Такова мляко досега не съм ял, няма и да го опитвам" - казва той в края на видеото.

На какво би могла да се дължи промяната и опасно ли е млякото-желе за организма? С тези въпроси се обърнахме към молекулярния биолог и вирусолог, експерт по безопасност на храните и консултант на „Активни потребители“ д-р Сергей Иванов.

Причините биха могли да са три: влагането на някои закваски, които правят млякото с кремообразна структура; объркване на температурния режим или замърсяване. Дори и при третия вариант реалният риск за човешкия организъм е малък, обясни д-р Иванов.

OFFNews изпрати запитване до фирмата на 15 септември. Отговора може да видите ТУК.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    6

    Светулчо

    19.12 2024 в 21:34

    Здравейте.От години си квася кисело млеко,като млякото го купувам от една и съща кравеферма.Технологията не съм променял откакто квася,но от може би месец този ефект на провлачване се появи и при мен.Вкусовите качества не са се влошили,напротив,по вкусно е,но долната половина на буркана е по различна от горната,нещо като слузеста материя,което и за мен не е нормално.Нямам обяснение защо се случва така,и си мисля,че кравите като минат на фураж през зимните дни,млекото е по маслено или има нещо добавено като някаква добавена мазнина.,но в никакъв случай не е от по-висока температура.Мисля да сменя прясното мляко от друга ферма та да видя,ще сменя и закваската.И накрая,ако няма нищо вредно,проблема си остава психологичен.Искам да опитам да не би маслеността да влияе,или има нещо друго.Все пак нещо не е наред
    Готов съм да съдействам за проблема,ако е проблем.

    3000

    5

    Kihaha

    20.09 2020 в 07:18

    Аз лично вече не купувам Саяна, ясно е, че се опитват да изкарат много продукция и са вдигнали температурата да стане по-бързо, ама не си признават. Гола вода е тоя главен технолог където прехвърля вината към продавача, а останалите млека при същите условия са си нормални само Саяната е зле

    152

    4

    Socerez

    18.09 2020 в 11:16

    Току що проверих опаковката от 800 г. 4.5% - абсолютно същия резултат!!! Отгоре нормално мляко, отдолу желе.

    5712

    2

    tough

    17.09 2020 в 17:07

    Саяна си е традиция в качеството, спор няма.

    7014

    1

    Диди

    17.09 2020 в 14:52

    Ще го обявят даже за полезно. Царството на ментетата сме вече. Как да не е вредно? Та това е развалено кисело мляко, което ще ви допълни коремчето с някои и други бактерии, защото имало още място в него. След това се питаме, защо един здрав, як народ преди години днес заема челна позиция по заболявания.
     
    X

    Историята на Сирия - страната, която всички искат да контролират