Проф. Пимпирев е евакуиран от българската антарктическа база заради вирусна пневмония

OFFNews 17 януари 2016 в 18:30 7381 1

Снимка БНТ

Ръководителят на 24-тата антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев е евакуиран от българската база заради влошено здравословно състояние. Това съобщи репортерът на БНТ Цветелина Атанасова, която е част от екипа полярници.

Част от експедицията е отпътувала с кораба "Есперидес" към остров Кинг Джордж, след като се придвижила с надуваема лодка през снежна буря.

Докато първата група българи е извозена до испанската база "Хуан Карлос I", състоянието на Пимпирев се е влошило буквално за минути. Българските медици са потърсили мнението и на испанска лекарка. Заради тежките метеорологични условия организацията на такъв преглед е наистина сложна.

Придвижването на испанската лекарка по море е невъзможно заради огромните вълни. Затова заедно с опитен алпинист те се изкачват по хребета откъм испанската база, където ги чакат две български шейни.

След прегледа лекарите решили, че професорът задължително трябва да бъде евакуиран на ледоразбивача.

Това забавило потеглянето на кораба. Диагнозата е вирусна бронхопневмония. Грижите на кораба за българския пациент са изключително професионални. В Пунта Аренас той ще постъпи в болница за повторни изследвания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови