Български алпинисти покориха връх в Антарктида, кръстиха го София

ОFFNews 04 февруари 2015 в 20:42 15294 4

23-тата българска експедиция до Антарктида приключи с международно постижение. Дойчин Боянов, Николай Петков и Александър Шопов станаха първите алпинисти, успели да покорят и измерят големия иглен връх на о-в Ливингстън. Освен него нашите алпинисти са изкачили и други два неизследвани върхове, единия от които ще носи името София. 

Това съобщи ръководителят на експедицията ни на ледения континент професор Христо Пимпирев. 

Мисията на българите беше да проверят дали това е най-високият връх в планината Тангра. Засега за най-висок масив се счита Фризленд със своите 1700 метра.

Една от изненадите за алпинистите ни по време на изкачването на Големия иглен връх е било достигането до друг масив без наименование. След успешното му покоряване той вече ще носи името на столицата ни-София. 

След успешното представяне на българската експедиция проф. Христо Пимпирев е категоричен, че България вече има своето достойно място на Антарктида.

„Това е последният континент, който не е изучен достатъчно. България е там, наше задължения е да направим подробна карта, да знаем в България какво е на 13 000 километра от метрополията. Все още не знаем, има бели петна на Антарктида и трябва да ги разрешим", каза той.

„Ценното на тази експедиция беше, че ние се движихме в един абсолютно неизследван район. Постоянно търсихме и пътя в едни условия с опасни ледници и сложен релеф, така че опасността се диктуваше по много параметри”, обясни алпинистът Дойчин Боянов.

По думите му планинските вериги на ледения континент нямат аналог.

„Бил съм в Хималаите, в Каракорум, в по-високите планини в света, преди няколко месеца в Аляска, но с такова заледяване и такива агресивни ледници, каквито се наложи да преминем на остров Ливингстън, аз се сблъсквам за първи път в моята практика, което ме респектира към планината изключително много", каза той.

Стойността на експедицията е 350 000 лева, като Столична община я е подпомогнала с няколко хиляди. По-голямата част от средствата са предоставени от спонсори.

Алпинистът Николай Петков призова държавата да обърне повече внимание за развитието на родния алпинизъм. Той разказа, че са посетили китайската и испанската база и тяхното финансиране не е от порядъка на хиляди долари, а става дума за милиони.

„По 50 стотинки на глава от населението да се отделят за присъствието на българи в Антарктида, това е национална гордост", призова той.

Следващата българска експедиция на Южния полюс се очаква да бъде през месец ноември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови