Проф. Николай Денков за програмата на Василев: Вещае социален сблъсък

Ако аз искам пари за електронни устройство за новата учебна година, това ще се сблъска с исканията на пенсионерите, посочи министърът на образованието

OFFNews Последна промяна на 17 юли 2021 в 10:36 4642 0

Програмата, която представи вчера номинираният о оттеглен от Слави Трифонов за премиер - Николай Василев, ще доведе до социални сблъсъци.

Това смята служебният министър на образованието проф. Николай Денков. В предаването на bTV "Тази събота и неделя той даде пример: "Ако аз искам пари за електронни устройство за новата учебна година, това ще се сблъска с исканията на пенсионерите да бъдат запазени техните допълнителни средства. Не искам да участвам в такъв сблъсък, защото той не е справедлив."

„Вчера Асен Василев и Николай Василев представиха двете си идеи за програми. За мен е лесно да илюстрирам как би се отразило това, което предлага Николай Василев на образователната система. По това какво трябва да се случи, няма различия. Разликите идват в това как да се случат нещата“, коментира проф. Денков.

Според него с министър Асен Василев имат ясна идея как да се направи актуализиция на бюджета и да има средства за пенсиите, за медицинските работници и за подготовка за бизнеса, ако бъде затворен при евентуална следваща вълна на коронавируса.

"Това, което ни представи Николай Василев, изглежда по друг начин – да няма актуализация на бюджета, да няма тези средства, които предвиждаме за тези сфери, което неминуемо ще доведе до социален сблъсък между различните групи“, смята проф. Николай Денков.

„Когато намалявате данъците, без да поставите като основен акцент спирането на изтичането на разходите, как ще увеличите заплатите, не се връзва балансът. Плюс – минус не дава това, което Николай Василев твърди, че ще се случи. При Асен Василев на мен ми е ясно какъв е планът до края на тази година, както и за следващата. Това, което аз не видях е какво би се случило в следващите месеци, ако тръгне да се реализира предложението на Николай Василев“, коментира още служебният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови