Quantcast

Пробите за легионела в Слънчев бряг са отрицателни

OFFNews Последна промяна на 26 август 2019 в 21:43 1738 2

Пробите за бактерии на болестта легионела, взети от хотел "Калофер" в Слънчев бряг, са отрицателни, съобщават от РЗИ-Бургас.

До вземането на извънредни проби се стигна след публикации в британски медии за двама туристи, починали от т.нар. легионерска болест (респираторно заболяване със симптоми подобни на пневмония) след ваканция в българския курорт.

В проверките в хотела се включиха инспектори на Министерството на туризма, Здравната инспекция в Бургас и представители на Община Несебър. Нито едно нарушение не е открито, като са проверени категоризацията, басейните, баните и кухните на заведенията. 

И взетите през юли проби, и последните от 25 август са дали отрицателен резултат за легионела.

"Всички проби са отрицателни за легионели, изследвани са в Националния център по заразни и паразитни болести и в акредитирана лаборатория „Микробиолаб", коментира пред БНТ директорът на РЗИ-Бургас д-р Величка Григорова.

По думите на управителя на хотел "Калофер" Галя Кирова от началото на летния сезон досега от хотела са взети и изследвани общо над 50 проби от стаи, кухни, бойлери, общи помещения, басейни, поливни системи и др. 

Д-р Величкова обясни, че температурата на топлата вода в хотела е над 65 градуса, а на студената е под 10 градуса, което изключва възможността за наличие на бактерията.

Според управителката роднините на починалия турист са започнали веднага преговори с туроператорската фирма, която от своя страна е поискала двуседмичен одит от акредитирани международни агенции и лаборатории. Най-вероятно преговорите са приключили без съгласие за финансово обезщетение, а два месеца по-късно са се появили медийни публикации срещу хотела, смята Галя Кирова. Тя разказа, че след първото огласяване на случая в медиите туристите рязко започнали да се оплакват от здравни неразположения. "Същата вечер осем туристи почувстваха симптоми и поискаха бърза помощ да дойде. Дойдоха. Те заявиха, че искат спешно да им бъдат направени рентгенови снимки. Резултатите бяха, че на никой нищо му няма", каза управителката.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

2

Стефан

04.09 2019 в 17:30

И то в хотел:)) Където водата хич не може да застои в тръбите.
Ма я няма вече бясната Мей, да каже че това е работа на Путин.

2000

1

dianski

04.09 2019 в 14:51

Каква бактерия,какви пет лева.При това висико съдържание на хлор във водата