Ексклузивно Президентът връчи мандата на ИТН. Кандидатът за премиер е Пламен Николов (видео)

Природозащитници алармират за екокатастрофа край Своге

OFFNews Последна промяна на 16 септември 2019 в 21:28 8021 0

Белоглав лешояд

Снимка bg.wikipedia.org

GPS-предаватели на белоглави лешояди и свидетели установили мъртви птици в района на Гара Бов и село Бов, съмненията са за използване на забранени отрови в дивата природа.

За това съобщиха от организацията Зелени Балкани, като предупредиха, че въпросните отрови застрашават живота и здравето на хората, и защитените видове.

Припомня се, че това е престъпление по Наказателния кодекс, а последният подобен случай в Кресна е унищожил цялата колония на белоглавите лешояди, за възстановяването на които природозащитните организации са работили повече от 15 години.

„На 16 септември първоначално от предавателите, с които следим два от белоглавите лешояди от колонията в Природен парк „Врачански Балкан”, но по-късно и от свидетелства на очевидци стана ясно, че има умрели птици от този вид в района на селата Гара Бов и с. Бов., като една от птиците е паднала до с. Церово“, се посочва в съобщението.

Еколози са посетили мястото, на което са се хранили птиците, по данни от GPS-предавателите екипът е открил изяден от животни и птици труп на теле, и наблизо умрял скален орел (Aquila chrysaetos).

Намерените мъртви екземпляри са от видове птици по приложение № 3 от ЗБР, означени със звездичка. Този факт дава основание да се образува наказателно производство за установяване на престъпление по чл.278 Д от НК и за наказване на виновните лица, подчертават природозащитниците.

Утре полицията ще прави оглед в 08.30 ч., на терен ще се включи и кучето на БДЗП, което е специално обучено за откриване на отрови. Надеждата е да се намерят, освен скалния орел, също и лешоядите с предавателите, които вече отчитат, че птиците са мъртви, допълват от организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови