Президентът връчи ордени на Михаил Белчев, Владо Пенев, Бина Харалампиева и Минчо Хаджийски

OFFNews 04 февруари 2019 в 13:50 2670 1

Държавният глава Румен Радев удостои с висши държавни отличия днес талантливите творци Михаил Белчев, Владимир Пенев, Бина Харалампиева и уважавания учен акад. Минчо Хаджийски. 

„Вашите постижения са най-достойният пример за успех, основан на талант, творчески ум, воля и всеотдайност“, заяви президентът на церемонията по награждаване в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. 

В словото си Румен Радев посочи, че отличията отразяват благодарността на цялото ни общество към вдъхновяващия пример на четиримата ни сънародници, които са постигнали и отстояват висок хоризонт на българското изкуство и култура, наука и образование. Постиженията ви са достойни за подражание, заяви президентът и допълни, че отличените са духовни водачи, които са вложили усилията си в просперитета на българската нация и държава. 

Държавният глава награди с орден „Стара планина“ - първа степен уважавания български творец Михаил Белчев, постигнал значим успех едновременно като естраден изпълнител, композитор, поет и режисьор. В забележителната си кариера – 50 години на сцената, той е създал едни от най-обичаните български песни. Има издадени десетки албуми, удостояван с множество награди от фестивали в страната и в чужбина, автор на няколко книги. 

Актьорът с множество запомнящи се роли в театъра, киното и телевизията Владимир Пенев беше удостоен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - огърлие. Успешни са изявите му и като режисьор на театрални постановки. 

Владимир Пенев е носител на многобройни награди за принос към театралното и киноизкуство. Бил е министър на културата в служебното правителство от 13 март до 29 май 2013 г. Владимир Пенев има изявени обществени позиции, участва активно в благотворителни инициативи, сред които и „Българската Коледа“. 

Президентът отличи с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен театралния, оперен и телевизионен режисьор Бина Харалампиева, която за 35-годишния си професионален опит е реализирала повече от 100 постановки. Нейни постановки са награждавани на престижни театрални форуми и са играни в Република Македония, Чехия, Румъния, Израел, Австрия, Германия, Великобритания, Босна и Херцеговина. Бина Харалампиева има над 25 години опит като директор на театрални институции. 

Акад. Минчо Хаджийски – един от най-уважаваните и авторитетни български учени и преподаватели, беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен. Той е автор на 25 нови учебни курса в областта на автоматизацията на корабни машини, теория и управление на техническата кибернетика, автоматизация на химикотехнологични обекти. Негови 43 разработки са внедрени, за което е документиран икономически ефект от 2 100 000 лв. Създател e на седем учебни лаборатории и на учебници. За 50 години има активна преподавателска и научна дейност в Техническия университет във Варна и в Химикотехнологичния и металургичен университет, бил е гост-преподавател в университети в няколко европейски страни. 

„Всичко сме вършили за България“, заяви от името на наградените Михаил Белчев и благодари за признанието, отдадено на четиримата отличени българи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови