Премахването на таксите за роуминг в ЕС се отлага

OFFNews 24 септември 2014 в 13:49 5125 2

Премахването на таксите за роуминг при използване на мобилни телефони в страните от ЕС може да се забави и да не факт от 2016 г., съобщи EurActiv.

Отпадането на плащането за роуминг беше кауза на еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус, чийто мандат изтича.

През юли тази година таксите за уеб браузинг бяха намалени наполовина, а цената на обажданията падна с една четвърт, което доближи ЕС до пълното премахване на таксите за роуминг.

През април евродепутатите приеха с голямо мнозинство, тези такси ще изчезнат напълно до 2016 г., с което бе даден стартът на законодателната процедура.

Сега обаче Италия, която е ротационен председател на ЕС, предлага нов проект, в който въобще не се споменава предложената от Европейския парламент дата 15 декември 2015 г., когато трябваше да бъдат премахнати таксите.

Проектът, който най-вероятно ще бъде ревизиран, предвижда само постепенно редуциране на таксите за роуминг с цел постигане на "роуминг като у дома" ("roam like at home" - RLAH) – тоест, операторите да таксуват клиентите по основните им тарифи, независимо че в даден момент не се намират в държавата си.

В документа се казва, че първоначално предложената дата за въвеждане на RLAH, която попада под действието на преходни мерки и справедливо използване на лимити, трябва да бъде определена и е важен политически въпрос.

От 2007 г. досега таксите за роуминг бяха неколкократно намалявани по административен път от Европейската комисия.

Източници от телекомуникационния сектор признават, че отпадането на плащането на роуминг не подлежи на съмнение и е въпрос на време, но преждевременното премахване на приходоизточници би затруднило операторите да инвестират в по-бързи мрежи.

Реформата, предприета от Нели Крус в телекомуникационния сектор, целеше да се повиши конкурентноспособността на съюза по отношение на САЩ и Азия, както и да накара големи оператори като френския Orange и британския Vodafone да инвестират в по-бързи мрежи.

Еврокомисарят настояваше ЕК да има по-големи правомощия в координирането на графика за провеждане на търгове за честотния спектър в страните от ЕС, което да помогне на мобилните оператори да разширят дейността си през границите.

Новият проект предвижда по-ограничени права на ЕК, която да може само да предлага единен график, но окончателното решение да остава в ръцете на националните регулатори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!