ЕС се сбогува с роуминга до 2015 г.

OFFNews 03 април 2014 в 15:40 13349 3

Нели Крус
Нели Крус

Европейският парламент гласува днес отпадане на роуминга за мобилни телефони в целия Евросъюз. Регламентът трябва да влезе в сила до Коледа през 2015 година.

„Ето това очакват гражданите на ЕС. Всички вярваме, че това е мисията на ЕС — да се премахват ограниченията, така че животът ни да става по-лесен и по-евтин", коментира във видеообръщание зам. председателят на Еврокомисията и комисар по дигиталните технологии Нели Крус.

Днешното решение на ЕП е част от Регламента за далекосъобщителните услуги (или т.нар. Регламент за „Свързан континент“), предложен от Еврокомисията през септември 2013 г. Той има за цел да доближи потребителите до единен пазар на далекосъобщенията в ЕС чрез премахване на таксите за роуминг, гарантиране на отворен интернет за всички (чрез забрана за блокиране на съдържание или намаляване на скоростта на връзката при ползване на определен вид съдържание), координиране на процедурите за издаване на лицензи за ползване на радиочестотния спектър за безжични широколентови комуникации, прозрачни договори при ползването на всички видове интернет и улеснено преминаване към друг доставчик, съобщава пресслужбата на ЕП.

Държавите членки на ЕС ще продължат анализа си на предложения регламент и Комисията очаква да бъде постигнато окончателно споразумение по него до края на 2014 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!